Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Snijeg izazvao haos širom BiH: Nastava odgođena, na teren izašla i vojska

BiH

snijeg u bihacu (5)

Nastava u osnovnim i srednjim školama na području Unsko-sanskog kantona obustavljena je od danas do daljnjeg – potvrdio je Feni ministar obrazovanja nauke, kulture i sporta tog kantona Muhamed Ramić.

Kao glavni razlog naveo je hladnoću i velike količine snijega uslijed kojih je došlo do urušavanja dva krova na školama.

Naglasio je da učenici sigurno neće pohađati nastavu ni sutra, a da će se u narednim danima razmatrati i pratiti situacija te donijeti odluka kada će ponovo krenuti u škole.

Od zimskog raspusta ovo je treći put da se zaustavlja nastavni proces na području svih općina i gradova na području Unsko-sanskog kantona zbog vremenskih neprilika i velike količine snijega koji na nekim područjima već dostiže visinu od jedan metar.

Svi magistralni i regionalni putevi na području Unsko-sanskog kantona su prohodni i saobraćaj se odvija bez zastoja, ali otežano i usporeno zbog snijega i leda na kolovozu.

Na magistralnom putu M-14 Srbljani-Bosanska Krupa, upozorava se na mogućnost odrona i snježnih lavina.

U gradu Bihaću visina snijega, izmjerena u 7.00 sati, iznosi 85 centimetara. Snježne padavine su slabijeg intenziteta. Radnici JKP “Komrad” Bihać, u saradnji sa 50 pripadnika Oružanih snaga BiH, već treći dan rade na rasčišćavanju i uklanjanju snijega sa ulica i trotoara. Također vrše i uklanjanje snijega ispred školskih i zdravstvenih ustanova.

Zbog težine snijega na području grada Bihaća, prijavljeno je urušavanje krovne konstrukcije na jednom stambenom i jednom pomoćnom objektu. Povrijeđenih osoba nije bilo.

U Cazinu visina snijega iznosi oko 85 centimetara, a snježne padavine su slabijeg intenziteta. Radnici Javnog komunalnog preduzeća vrše čišćenje ulica i trotoara.

Zbog težine snijega došlo je do urušavanja krovne konstrukcije na jednom stambenom objektu, a povrijeđenih nije bilo, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Snijeg i u Livanjskom kantonu

Na području Livanjskog kantona danas se neće izvoditi nastava u osnovnim i srednjim školama zbog snježnog nevremena.

Odluka je donesena zbog vremenskih neprilika koje su posljednjih dana pogodile područje Hercegbosanske županije, a intenzivirale se jakim vjetrom i niskom temperaturom, te zbog sigurnosti svih učesnika u obrazovnom procesu, posebno djece, saopšteno je iz Vlade ovog kantona.

Nakon što nadležne službe procijene stanje na terenu danas će biti donesena odluka da li će se sutra izvoditi nastava, navodi se u saopštenju.

Na području ovog kantona snježni nameti ponegdje iznose i više od dva metra.

Problemi sa snijegom i u Srebrenici

Snijeg koji pada od subote otežao je saobraćaj na području Srebrenice. Pojedini putevi su neprohodni, a službe za održavanje su na terenu i čiste puteve.

Načelnik Odjeljenja za prostorno planiranje i stambeno komunalne poslove Općine Srebrenica Bojan Josipović kaže da djeca iz udaljenih mjesta nisu danas u školama.

– Dobio sam informacije da je otežano kretanje i u nekim selima djeca nisu došla do škole, a sve su službe za održavanje puteva na terenu – kazao je Feni Josipović.

Na sreću nema ugroženog stanovništa, a ukoliko građani budu imali potrebe mogu pozvati civilnu zaštitu ili vatrogasce.