vareš

Snijeg izazvao probleme u opskrbi vodom, u više sela još nema struje

Ekipe električara još uvijek su na terenu te otklanjaju kvarove, a Marošević se nada kako će uskoro električni vodovi biti ukopani u zemlju pa da neće imati ovakvih problema

Snijeg koji je padao proteklih dana izazvao je probleme u vodosnabdijevanju i napajanju električnom energijom na području općine Vareš – potvrdio je Feni načelnik te općine Zdravko Marošević.

Kako je kazao, u brdovitim je predjelima bilo napadalo oko 50, a u samom gradu oko 30 centimetara snijega, kojeg je južni vjetar tokom jučerašnjeg dana većinom otopio.

– Sinoć smo uspostavili vodosnabdijevanje, ali još uvijek u nekim područjima nemamo struje. Glavno izvorište vode u Očeviji, zbog nedostatka struje, također nije bilo u pogonu. Zbog činjenice da su njihovi predajnici na visinskim predjelima, još nema signala Radio Bobovca, preko kojeg informiramo naše građane – ističe Marošević, koji napominje da se ta općina električnom energijom snabdijeva iz sistema Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i Elektroprivrede Herceg-Bosne.

Obje su, kaže, elektroprivrede uvezane u zajednički sistem. Ekipe električara još uvijek su na terenu te otklanjaju kvarove, a Marošević se nada kako će uskoro električni vodovi biti ukopani u zemlju pa da neće imati ovakvih problema.

-Vareš je šumovito područje, stabla su visoka i po 50 metara pa čim pada, kao sada, „mokar i težak“ snijeg, imamo problema zbog rušenja stabala. „Suhi“ snijeg ne izaziva probleme, ali „mokri“ redovno izazove prekide u snabdijevanju strujom – napominje Marošević.