Stanje na putevima

Snijeg, led i vjetar stvaraju probleme, na jednoj dionici obustavljen saobraćaj za kamione

Sarajevo: Otežano prometovanje automobilima zbog snijega koji pada
26.12.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Snijeg na cestama u BiH. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Na putnom pravcu Srednje-Olovo za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna je upotreba lanaca

Zbog ugaženog snijega i poledice obustavljen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na magistralnom putu Han Derventa-Podromanija.

Na putnom pravcu Srednje-Olovo za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna je upotreba lanaca.

I na ostalim dionicama u višim planinskim predjelima mogući su nailasci na raskvašen snijeg ili poledicu. Na putnim pravcima: Jablanica- Posušje, Livno-Kupres i Livno-Bosansko Grahovo puše jak vjetar koji mjestimično stvara sniježne nanose.

U nižim predjelima saobraća se po mokrom kolovozu, a izuzetak su dionice u južnim krajevima gdje je kolovoz pretežno suh.

Skreće se pažnja i na učestale odrone zemlje ili kamenja. Apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog aktiviranog klizišta, na dionici magistralnog puta Foča-Goražde (u mjestu Filipovići) saobraća se usporeno, jednom saobraćajnom trakom.

Zbog radova u tunelu Crnaja na putu Konjic-Jablanica tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23:30 do 04:30 sati) saobraćaj obustavlja.

Na magistralnom putu Jajce-Donji Vakuf zbog radova u tunelu Skela, tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Olovo-Kladanj (Olovske Luke), Jablanica-Mostar (Komadinovo vrelo do mosta Begića i Begovića), Blažuj-Gromiljak (Radanovići), Doboj-Gračanica (u Klokotnici), Grude-Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac-Hutovo (u mjestu Cerovica).

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopćeno je iz BIHAMK-a.