Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na planinama snijeg otežava saobraćaj, posebno teška situacija na Romaniji

BiH

snijeg – slovenija

U Bosni i Hercegovini snijeg na kolovozu usporava saobraćanje na većini puteva u višim planinskim predjelima.

Posebno se izdvaja područje Romanije, gdje je od sinoć na snazi obustava saobraćaja za teretna vozila s prikolicom i šlepere. Kolovoz je zasniježen i na putnim pravcima: Ripač-Vrtoče-Bosanski Petrovac, Bosanski Petrovac-Drvar, Bugojno-Kupres, Gornji Vakuf/Uskoplje-Jablanica i Trnovo-Foča. Dodatne poteškoće stvaraju i niske temperature, koje uzrokuju mjestimičnu poledicu.

Na ostalim putevima u BiH kolovoz je pretežno mokar. Zbog novih padavina, upozorava se na moguće odrone zemlje ili kamenja. Savjetuje se maksimalno oprezna vožnja, prilagođena uslovima na putu.

Zbog redovnog servisiranja tunela Bijela Vlaka na autocesti A1 Zvirovići-Bijača, večeras od 22.00 do 01.00 sat, bit će zatvoren pravac Zvirovići – Bijača, dok će od 01.00 do 05.00 sati ujutro biti zatvoren pravac Bijača-Zvirovići.

Na magistralnom putu M-5 Sarajevo-Pale (dionici Ljubogošta-Pale) još traje sanacija tunela Kalovita Brda, zbog čega je saobraćaj obustavljen i preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini.

Zbog deminiranja terena na magistralnom putu M-14.1 Brčko-Bijeljina u naselju Gredice, svakodnevno od 08.00 do 16.00 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.

Na graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopćeno je iz IC BIHAMK-a.