Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nehumani uslovi

Snijeg pao u Velikoj Kladuši, migranti spavaju u vodi (FOTO)

migranti

“Ovo više nije migrantska kriza, jednostavno ovo prerasta u jednu nehumanu katastrofu, nebriga i osuda na nehumane patnje ovih već napaćenih ljudi”, kažu iz Crvenog križa Ključ

Nakon što je pao snijeg, 64 migranta sinoć su prenoćila u nehumanim uslovima u kampu Trnovi u Velikoj Kladuši, a fotografije kampa objavio je Crveni križ Općine Ključ na svojoj Facebook stranici.

“Ovo više nije migrantska kriza, jednostavno ovo prerasta u jednu nehumanu katastrofu, nebriga i osuda na nehumane patnje ovih već napaćenih ljudi. Njih 64 su prenoćili doslovno u vodi. Na ovom mjestu je takav teren da se nema načina, u ovakvim uslovima pružiti ni minimalna zaštita ovim migrantima. Pokušali smo kontaktirati nadležne da se organizuje jedan autobus za prevoz, ali bezuspješno”, napisali su iz ovog udruženja.

I ranije je Anadolija pisala o nehumanim uslovima u ovom kampu, a prema različitim izvorima, u kampu se u nekim trenutcima nalazilo od 250 do 300 migranata.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić izjavio je da je u BiH od početka godine ušlo 22.000 ilegalnih migranata, navodeći da se njihov broj konstantno povećava, te da je rekordan bio oktobar kada je registrovano 5.000