Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Snijeg u većem dijelu BiH, prestanak padavina se očekuje tokom dana (FOTO)

BiH

Snijeg u Sarajevu

Bosni i Hercegovini danas je oblačno vrijeme s padavinama, čiji se prestanak očekuje u poslijepodnevnim satima.

U Bosni padaju snijeg ili sunježica, a u nizinama ponegdje pada i kiša. Od poslijepodnevnih sati prema kraju dana očekuje se postepen prestanak padavina.

Puhat će slab vjetar do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka bit će uglavnom između dva i sedam stepeni Celzijusa, na jugu zemlje do deset stepeni.

U Sarajevu od jutros pada snijeg. Očekuje se da će najviša dnevna temperatura zraka biti do četiri stepena.

U bh. entitetu Republika Srpska u jutarnjim satima vrijeme je oblačno s kišom, a na jugu i jugozapadu moguće su jače padavine. Na planinama pada snijeg, a susnježica i vlažan snijeg će padati i ponegdje u nižim predjelima (uglavnom na sjeverozapadu i sarajevsko-romanijskoj regiji), navedeno je u saopćenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Na planinama je moguć snježni pokrivač koji bi na pojedinim područjima mogao iznositi između deset i 15 centimetara. Poslijepodne očekuje se smanjenje padavine te postepeno razvedravanje. Puhat će slab do umjeren, na jugu povremeno jak, sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka iznosit će između jedan i šest stepeni, na jugu oko osam stepeni Celzijusa, a na višim predjelima do -2 stepena. Najviša dnevna temperatura zraka iznosit će između četiri i osam, na jugu do oko deset stepeni, a u višim predjelima oko nula stepeni.

[yuzo_related]

Meterolog Željko Majstorović je za Anadolu Agency kazao kako se danas u Bosni i Hercegovini očekuje razvedravanje i prestanak padavina, ali da će vrijeme u narednih nekoliko dana biti hladno, pogotovo u jutarnjim satima u utorak i srijedu, kada je moguć i mraz, a od četvrtka se očekuje novi val padavina.

“Za predstojeće praznike, 1. maj, očekuje se promjenjivo vrijeme. Bit će sunca, ali treba pripremiti i kišobrane”, rekao je Majstorović.

Zbog ugaženog snijega, potpuno je obustavljen saobraćaj na putnom pravcu Posušje-Tomislav Grad, dok se saobraćaj odvija otežano i usporeno na putnim pravcima Glamoč – Livno – Kupres – Bugojno i Prozor – Gornji Vakuf/Uskoplje (Makljen), navedeno je u saopćenju Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK). Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke.

Zbog izvođenja radova na redovnom održavanju tunela Oštrik i Vukov Gaj na dionici autoputa A-1 Sarajevo sjever – Sarajevo zapad, saobraćaj se večeras do ponoći odvija jednom tunelskom cijevi, naizmjenično.

Iz BIHAMK-a su vozače zamolili da na ovom dijelu autoputa znatno smanje brzinu i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Radovi na autoputu A-1 izvode se i na dionicama Vlakovo – Butile i Visoko – Podlugovi, gdje se saobraća jednom trakom uz ograničenje brzine.

Aktuelni su radovi i na magistralnim putevima: M-17 Zenica – Žepče, M-17 Jablanica – Mostar, M-17 Čapljina – Doljani i M-5 Ključ – Sanski Most.

Prema informacijama prikupljenim od Granične policije Bosne i Hercegovine na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.