Stanje na putevima

Snijeg u višim predjelima stvara probleme vozačima, upozorenje na udare vjetra

snijeg

Na putevima u nižim predjelima saobraća se po mokrom kolovozu, a upozorava se na učestale odrone na brojnim dionicama, kao i na učestale jake udare vjetra

Ugaženog snijega na kolovozu jutros ima na putevima u višim predjelima centralne, jugozapadne i istočne Bosne. Apeluje se na vozače na maksimalno opreznu vožnju na tim dionicama.

Izdvajaju se putni pravci: Mokro-Podromanija, Trnovo-Foča, Bugojno-Kupres-Livno, Bugojno-Novi Travnik, Travnik-Donji Vakuf, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad i Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje.

Na putevima u nižim predjelima saobraća se po mokrom kolovozu, a upozorava se na učestale odrone na brojnim dionicama, kao i na učestale jake udare vjetra.

Apeluje se na vozače da prije polaska na putovanje provjere informacije o stanju na cestama (putem telefona 1282, na web stranici i mobilnoj aplikaciji BIHAMK-a ), kao i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka zbog sanacionih radova od 08.00 do 16.00 sati dolazi do povremenih polusatnih obustava (uz 15-minutno propuštanje vozila). Iza 16.00 sati na toj dionici saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 05.00 do 21.00 sat. Od 21.00 do 00.30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00.30 do 05.00 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Sporije zbog radova, saobraća se i na magistralnim putevima: Jablanica-Mostar (Potoci), Sarajevo-Trnovo (Krupac), Crna Rijeka-Mrkonjić Grad i Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište).

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prijelaza Brčko-Gunja, saopćeno je iz BiHAMK-a.