BiH

BIHAMK

Snijeg usporava saobraćaj u BiH, posebno je teška situacija na ovim dionicama

24/01/2019

Ugaženog snijega na kolovozu ima na pojedinim dionicama u višim predjelima

U sjevernim, sjeveroistočnim i centralnim krajevima naše zemlje jutros pada snijeg koji se zadržava na kolovozu. U tim područjima savjetuje se maksimalno oprezna vožnja, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Apelira se na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, navodi se iz BIHAMK-a.

Ugaženog snijega na kolovozu ima na pojedinim dionicama u višim predjelima, a izdvajaju se dionice: Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Šuica-Kupres i Bosansko Grahovo-Drvar, dok zbog mjestimičnih sniježnih nanosa usljed jakog vjetra upozoravamo na dionicu Livno-Šuica. Na regionalnom putu R-418 Prozor-Mokronoge (Tomislavgrad) zbog loših uvjeta za vožnju obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila.

U ostalim krajevima saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu, dok je mjestimična poledica moguća na zasjenjenim dijelovima puteva u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. Magla na pojedinim dionicama smanjuje vidljivost, a izdvaja se put Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, gdje je vidljivost mjestimično smanjena na 30 metara.

Na snazi su zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih sniježnih padavina, može doći do zabrane saobraćaja priključnim vozilima na planinskim prevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uvjeta za sigurno saobraćanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim točkovima koristiti lance na planinskim prevojima.

Vozače koji se kreću magistralnim putem M-15 Šuica-Livno, preko planinskog prevoja Borova Glava, upozorava se na učestale izlaske divljih konja na kolovoz.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog radova u tunelu Vranduk, vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.