Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Snimak iz sudnice: Šta kriju prisluškivani razgovori Fahrudina Radončića? (VIDEO)

BiH

fahrudin radoncic

U Sudu Bosne i Hercegovine održano je ročište u slučaju protiv Fahrudina Radončića kojeg Tužilaštvo BiH tereti za četiri krivična djela među kojima su kazneno djelo udruživanje radi činjenja kaznenog djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi.

Skoro šest sati trajalo je izlaganje dokaza protiv Radončića i iznošenje argumenata odbrane lidera SBB-a.

Nakon četiri sata čitanja transkripata razgovara Radončića sa mnogim među kojima su Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman, Bakir Izetbegović, Bakir Alispahić, Indira Ćatić, Zlatko Lagumdžija, Safet Oručević, Fuad Čibukčić i Emir Talirević, tužitelj Božo Mihajlović zatražio je jednomjesečni pritvor zbog bojazni da bi Radončićev izlazak na slobodu mogao ugroziti tok istrage i da bi lider SBB-a mogao utjecati na svjedoke.

„Upravo sam dobio usmenu obavijest od Agencije za istrage i zaštitu da Radončić ima i državljanstvo Crne Gore“, kazao je tužitelj Mihajlović na šta je Radončić kaozao da to nije istina.Na početku ročišta, sutkinja Tatjana Kosović zatražila je od Radončića da potvrdi opće informacije o sebi. Na upit koje državljanstvo posjeduje, on je kazao da je državljanin Bosne i Hercegovine što će tužitelj nakon nekoliko sati iznošenja dokaznog materijala demantirati, javlja televizija N1.

„Ja samo imam državljanstvo BiH“, kazao je lider SBB.

Advokatski tim Fahrudina Radončića koji čine Dragan Barbarić i Vasvija Vidović zatražili su izuzimanje postupajućeg tužitelja iz cijelog slučaja na šta je sutkinja Kosović odgovorila da to nije moguće zbog hitnosti potupka i činjenice da o tome odlučuje glavni tužitelj Goran Salihović.

Vidović i Barbarić su kazali da su obimnu dokumentaciju prekasno dobili i da fizički nisu pročitati naknadni materijal koje je Tužilaštvo BiH stavilo među dokaze.

U svom izlaganju, tužitelj Mihajlović je kazao da se od 18. augusta 2014. godine protiv Radončića vodi istraga u slučaju koji se protiv Nasera Keljmendija vodi na Kosovu.

Uslijedilo je čitanje na desetina stranica prisluškivanih telefonskih razgovora, SMS poruka i poruka koje je posljednjih dana s prijateljima razmjenjivao preko Vibera.

SMS i Viber poruke

Nakon sat vremena čitanja prisluškivanih telefonskih razgovora, SMS i Viber poruka, sutkinja Kosović prekinula je tužitelja Mihajlovića i pitala ga da li će čitati svih 120 stranica razgovora na šta je Mihajlović potvrdno odgovorio riječima da je veoma važno da se sve pročita

 

Najviše njih se odnosilo na razgovore sa Bakirom Dautbašićem i Bilsenom Šahman, uglednim članovima SBB-a, koji se nalaze u pritvoru u istom predmetu kao i Radončić. Njih troje optuženi su da su utjecali i vršili pritisak na svjedoknju Azru Sarić, bivšu partnericu ubijenog Ramiza Delalića Ćele.

Nakon toga, jedan od članova tužilačkog tima govorio je o razgovorima između Radončića i Dautbašića o Zijadu Hadžijahiću, uposleniku Amabasade SAD-a čija je supruga Nermana imenovana za ambasadoricu BiH u Sloveniji.

Naime, kako navode, Hadžijahić je obećao pomoć i lobiranje unutar Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, a zauzvrat tražio da mu se supruzi Nermani Hadžijahić obezbijedi ambasadorska pozicija u Sloveniji.

Tužilaštvo je čitalo razgovore između Dautbašića i Hadžijahića u kontekstu da, ukoliko ne dobije ambasadorsku poziciju u Sloveniji da je moguće da to bude konzulska pozicija negdje u Njemačkoj.

Tokom ovog procesa, kazao je tužitelj Mihajlović, saslušano je više osoba među kojima su Duška Jurišić, glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva KS Dalida Burzić, Nermana i Zijad Hadžijahić te još nekoliko osoba.

Nakon sat vremena čitanja prisluškivanih telefonskih razgovora, SMS i Viber poruka, sutkinja Kosović prekinula je tužitelja Mihajlovića i pitala ga da li će čitati svih 120 stranica razgovora na šta je Mihajlović potvrdno odgovorio riječima da je veoma važno da se sve pročita.

Radončić je, naveo je tužitelj, u razgovoru sa Safetom Oručevićem kazao da „Izetbegović ne zna šta ga čeka od srijede“ i da „će ići brutalno što će biti veliki šok“.

Također, tužilaštvo je pročitalo i razgovor između doktora Emira Talirevića koji je od osnivača Dnevnog avaza zatražio da se objavi afirmativan tekst o poslovanju Sebije Izetbegović na šta mu je Radončić odgovorio „da njemu ne može Bakir montirati 20 godina zatvora, a da mu on radi na promociji porodice spominjući i „Bakirov proces zvani Keljmendi“.

Također, pročitani su i prisluškivani razgovori između Radončića i šefa Misije OSCE-a u BiH Jonathana Moorea u kontekstu da je preko njega Fahrudin Radončić pokušao da vrši pritisak na prvosuđe.

Uslijedili su i razgovori između Bakira Izetbegovića i Radončića.

„Sad mi je Osmica (Mehmedalija Osmić, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH op. a.) javio za Dautbašića. Ovi iz Tužilaštva se baš trude da rasture koaliciju“, kazao je Izetbegović Radončiću.

„Velikim Bogom ti se kunem da nemam veze s ovim“, dodao je Izetbegović na šta mu je Radončić kazao da „koalicija opstaje bez obzira da li će ga uhapsiti ili ne“.

Izetbegović je poslao poruku Radončiću nakon što je imenovao ambasadoricu u Sloveniji Nermanu Hadžijahić na čemu se lider SBB-a zahvalio.

Također, prema navodima Tužilaštva, Izetbegović je od Radončića zatražio da mu predloži ime ambasadora nakon što je „nagovorio Nedžada Koldžu da ostane načelnik“.

Kako je predstavilo Tužilaštvo BiH, Radončić je u svojim presretnutim razgovorima najavljivao press konferenciju na koju planira dovesti supruge Nedžada Ugljena i Ramiza Delalića Ćele te ponuditi dokaze o „naručiocima ubistva, Izetbegoviću i Osmici“.

Prema transkriptima, Radončić je naveo da „slučaj Keljmendi treba vratiti na politički teren“.

Prethodno, Radončić je preko Vibera komunicirao sa Dautbašićem i Bilsenom Šahman gdje su mu oni potvrdili „da je razgovor sa Azrom Sarić prošao dobro i da su radnje prema Sarić dogovorene“.

Tužitelj Mihajlović je kazao da je u ovom slučaju Radončić nalogodavac, a da su Dautbašić i Šahman izvršioci.

Advokat Barbarić kazao je u svom obraćanju da je i ranije vodio slučaj ubistva Ramiza Delalića Ćele te kazao da se nijednog trenutka u tom procesu ime Fahrudina Radončića nije spomenulo. Kazao je da je „ovaj proces politički osmišljen i montiran“.

„Pola ovih razgovora je ‘gdje si, šta ima’, ‘hoćemo li popiti kafu'… Pa on je političar, normalno je da će komunicirati“, kazao je Radončićev advokat Barbarić.

Advokatica Vasvija Vidović je osporavala zakonitost postupka hapšenja Radončića i svega što je prethodilo tome. Ona je umjesto pritvora zatražila mjere za Radončića.

Sutkinja Tatjana Kosović je navela da će odluka Suda biti poznata u zakonskom roku što znači da će odluka o zahtjevu Tužilaaštva da se Radončiću odredi jednomjesečni pritvor biti poznata danas do 14:00 sati.