Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

šurmanci kod čapljine

Snimljen trenutak kada su očevi doveli sinove koji su napali Bošnjake i oštetili mesdžid

Foto: Facebook/FTV

Mimo kamera svjedočili smo ljudskosti s obje strane. S jedne – roditelj koji otkriva i priznaje grešku svoga tinejdžera, a s druge osoba spremna na praštanje

Iako kao roditelji veoma često zakažemo, ima i onih koji svojim primjerom pokazuju kako ispravno postupiti. U selu Šurmanci, u općini Čapljina, posljednjih dana zabilježeno je više devastacija kuća Bošnjaka i tamošnjeg mesdžida.

Počinioci devastacije na mesdžidu su dvojica tinejdžera, a prijavili su ih njihovi očevi koji su ih doveli pred mesdžid da bi se izvinili. Očevi će, kako su rekli, nadoknaditi štetu. Naša ekipa je svjedočila ovom pozitivnom primjeru – nisu željeli pred kamere.

Izjavu Enesa Tikveše prekinuo je dolazak dvojice ljudi koji kažu da su pronašli počinitelje i da su to njihovi sinovi, dva tinejdžera, piše Federalna.ba.

„Ja sam shvatio da ovdje Šurmančani, moja braća Hrvati, nisu to uradili, ali djeca k'o djeca. I moje dijete može sutra nešto. Roditelji su doveli svoju djecu, kazali to, hvala im, pozdravljam ih vječno. I oni su moji prijatelji vječiti. Bili i ostali. Završeno“.

Mimo kamera svjedočili smo ljudskosti s obje strane. S jedne – roditelj koji otkriva i priznaje grešku svoga tinejdžera, a s druge osoba spremna na praštanje. No, policija i lokalna zajednica dalje moraju raditi na otkrivanju počinitelja devastiranja nekolicine kuća u Šurmancima.

Adem ef. Šuta, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Čapljina, pozvao je nadležne da omoguće sigurnost ne samo u Šurmancima: „Nego svim ljudima, brate, u našoj državi jer nema nam opstanka na drugi način“.

Inače, šurmanački Bošnjaci i dalje čekaju potpunu obnovu svojih kuća. Premda u njima ne žive stalno, svakodnevno dolaze na svoja imanja dijeleći sudbinu s brojnim prognanicima diljem zemlje, posebice u ruralnijim dijelovima, koji se s pravom osjećaju zaboravljenima. Kako god se oni zvali.

Očevi prijavili djecu za oštećivanje mesdžida u Šurmancima

Iako kao roditelji veoma često zakažemo, ima i onih koji svojim primjerom pokazuju kako ispravno postupiti. U selu Šurmanci, u općini Čapljina, posljednjih dana zabilježeno je više devastacija kuća Bošnjaka i tamošnjeg mesdžida. Počinioci devastacije na mesdžidu su dvojica tinejdžera, a prijavili su ih njihovi očevi koji su ih doveli pred mesdžid da bi se izvinili. Očevi će, kako su rekli, nadoknaditi štetu. Naša ekipa je svjedočila ovom pozitivnom primjeru – nisu željeli pred kamere.Više na https://tinyurl.com/rzw44abh

Posted by federalna.ba on Wednesday, June 14, 2023