Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SNSD je za održavanje lokalnih izbora naredne godine

Lazar Prodanović (1)

Član Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH Lazar Prodanović (SNSD) izjavio je novinarima u pauzi današnje sjednice ove grupe u Konjicu da je SNSD za održavanje lokalnih izbora naredne godine.

– To nama odgovara i u smislu izbornog rezultata. Inače, smatramo da treba stvoriti ambijent u kojem bi se u BiH razgovaralo o ovoj mogućnosti i došlo do rješenja koja bi bila prihvatljiva, poštujući moguće izmjene nekih drugih zakona, između ostalog i Ustava Federacije BiH. Jer, promjene Izbornog zakona, u smislu spajanja lokalnih izbora s 2016. na 2018. godinu je direktno u suprotnosti sa Ustavom FBiH i sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i teritorijalnoj organizaciji RS-a – naveo je Prodanović.

Dodao je da je Interresorna radna grupa danas donijela zaključak da o ovom pitanju treba voditi raspravu u prvoj polovini januara “i da će se doći do rješenja koja bi mogla biti prihvatljiva i koja uključuju sveobuhvatan politički konsenzus o ovom pitanju“.

Iznio je mišljenje da bi, kao i do sada, mandat trebao pripadati pojedincu, “a eventualne zloupotrebe koje su prisutne u tim procesima treba ostaviti pravosudnim institucijama i tužilaštvima da utvrde eventualne zloupotrebe“.

Prodanović je stava da pitanje biračkih odbora treba riješiti na najbolji način, “prije svega eliminisati bilo kakvo fiktivno kandidovanje za biračke odbore ili kandidovanje nezavisnih kandidata radi sticanja političkog preimućstva u biračkim odborima, a nakon toga zloupotreba nakon završetka izbornog procesa“.

– Mislim da bi se značajno riješio ovaj problem raspravom o izbornim listama. Ukoliko bi bila jedna preferencija to bi značajno eliminisalo ove zloupotrebe koje su bile. Ali istovremeno treba krivično zakonodavstvo pojačati u tom smislu da moguće zloupotrebe članova biračkih odbora budu najdrastičnije sankcionirane – naveo je Prodanović.