Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SNSD odustao od smjene Šefika Džaferovića?

snsd-napusta-2

Nakon što su mjesecima pokušavali smijeniti Šefika Džaferovića s pozicije predsjedavajućeg i člana Kolegija Predstavničkog doma PSBiH, poslanici SNSD-a vratili su se, na posljednjoj sjednici ovog doma, u poslaničke klupe, ne delegirajući, po prvi put, Džaferovićevu smjenu.

Poslanici SNSD-a pokrenuli su inicijativu za smjenu početkom godine zbog, kako su tvrdili, ozbiljnih i osnovanih optužbi da nije prijavio, ni spriječio ili kasnije procesuirao počinitelje ratnih zločina nad Srbima u proteklom ratu u BiH, a na osnovu optužbi koje je u javnosti iznio bivši potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, piše Oslobođenje.

Poslanica SDS-a Aleksandra Pandurević pozdravila je povratak kolega iz SNSD-a na parlamentarna zasjedanja.

– Očito je da su maske pale i da su shvatili da od smjene gospodina Džeferovića nema ništa. Pokunjeno su se vratili i zaboravili sve što su do jučer pričali. Mislim da se ovdje radi o dodvoravanju SDA ne bi li se nekako na sporedna vrata uvukli u Savjet ministara BiH i na taj se način pokušali zaštititi od istraga za kriminalne afere koje su učinili funkcioneri SNSD-a. Njihov povratak na sjednice je pitanje borbe za slobodu i bježanja od krivične odgovornosti, kazala je Pandurević.

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Šefik Džaferović uputio je na posljednjoj sjednici pitanje Vijeću ministara BiH koja je državna institucija zadužena da vrši nadzor nad graničnim prelazima u zemlji i ko je odgovoran za isticanje državne zastave na prelazima, izgled i stanje u kojem se nalazi.

– Na jednom graničnom prelazu zastava BiH je istaknuta na zahrđalom jarbolu, pocijepana. To je tužna i sramna slika stanja obilježja BiH i prvog utiska kada se ulazi u zemlju. Ako o ničemu drugom, onda naše institucije mogu barem o tome povesti računa. Neka pogledaju kako se o državnim obilježjima odnose susjedne države, kazao je Džaferović.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić odgovorio je Džaferoviću kako je Uprava za indirektno oporezivanje BiH nadležna za gazdovanje nad graničnim prelazima te kako bi bilo najbolje da direktno od ove institucije zatraži odgovor.