Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SNSD zatražio da Ustavni sud BiH stavi van snage odluke Parlamenta FBiH

milorad dodik – nsrs

Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske danas je zvanično uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu BiH svih zakona i ostalih odluka i opštih pravnih akata Parlamenta Federacije BiH od njegovog konstituisanja poslije izbora 2014. godine, rekao je danas u Banjaluci Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD-a, javlja Anadolu Agency (AA).

“Razlog je prosta činjenica, i Ustavom BiH i Izbornim zakonom BiH rečeno je da i u jednom i u drugom parlamentu i RS-u i FBiH postoji Doma naroda. U FBiH Dom naroda, postoji priča da nije bio u punom sastavu od 2010. godine, ali nećemo se vraćati pretjerano, ali od 2014. godine od 17 delegata koliko po Ustavu i Izbornom zakonu treba da bude Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH, njih je tamo 13”, rekao je Višković.

Objasnio je sa su oni onemogućeni da podignu zaštitu vitalnog interesa na bilo koje zakonsko rješenje koje se donosi u FBiH.

“Samo jedan ako nije tu ili pripada nekoj drugoj poličkoj opciji ili se iz nekog razloga ne slaže, ne može da potegne zaštitu vitalnog nacionalnog nacionalnog interesa.

Pokušali su 2015. godine i nije uspjelo zato što je apelaciju odbio Ustavni sud FBiH s obrazloženjem da tu apelaciju nije potpisalo dvije trećine od 17 delegata, rekao je Višković i dodao da ne može potpisati dvije trećine od 17 delegata kada tih delegata tamo nema.

Prema njegovim riječima u Izbornom zakonu BiH eksplicitno je rečeno da ne može biti konstituican Dom naroda ni jednog paralamenta dok se ne izaberu predstavnici sva tri konstitutivna naroda.

“Prema tome i na taj način su prekršili odredbe Izbornog zakona BiH”, rekao je Višković.

Rekao je da su uz ocjenu ustavnosti dali spisak zakonskih rješenja koja je u tom periodu donio Parlament FBiH i ukupno se nalazi 43 zakona ili izmjene i dopune zakona.

“Cijeneći da određena zakonska rješenja, pogotovo činjenica da su delegati iz srpskog naroda pokušavali podići zaštitu vitalnog nacionalnog interesa 2015. godine i da je to odbijeno tražimo od Ustavnog suda da sva ova zakonska rješenja stavi van snage do donošenja konačne odluke, da se ne primjenjuju jer smatramo da proizvode štetne posljedice za pripadnike srpskog naroda koji žive na području FBiH”, rekao je Višković.

Odgovarajući na pitanja novinara rekao je i da je u pripremi apelacija za ocjenu ustavnosti 1. mart Dana nezavisnosti BiH, da na tome pravni tim i da će biti gotova vjerovatno nakon 10. oktobra.

Klub poslanika SNSD-a na današnjoj sjednici Kolegijuma Narodne skupštine RS informisao je ostale klubove o ovim aktivnostima i ponudio im mogućnost da se pridruže podnošenju ovih apelacija. Šefovi poslaničkih klubova nisu se danas izjasnili o ovom pitanju.

Dragan Čavić, lider NDP-a, u izjavi za novinare istakao je da osim toga postoje dva kantona koja nikad nisu ispunili odredbu o konstitutivnosti svih naroda. Prema njegovim riječima i opozicioni Savez za promjene se bavi pitanjima ove vrste za koja prema Čavićevom mišljenju treba napraviti ozbiljnu pripremu.

Podnošenje apelacija o 1.martu i odlukama parlamenta FBiH juče je na konferenciji za novinare u Banjaluci najavio Milorad Dodik, predsjednik RS-a i predsjednik stranke SNSD.