Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Softić: Imamo određene probleme u funkcioniranju Kluba poslanika SDA

BiH

safet-softic0122

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik Stranke demokratske akcije Safet Softić je danas u Sarajevu izjavio novinarima da je isitna da su četiri poslanika u Klubu poslanika SDA u Predstavničkom domu državnog parlamenta, na neki način, napustila sjednicu Kluba poslanika prije dva dana, prije sjednice Predstavničkog doma održane jučer.

– To nije ništa nepoznato niti novo u javnosti. Imamo određene probleme u funkcioniranju Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu. To su problemi koji su, na neki način, prisutni još od zadnjeg Kongresa SDA u vezi s određenim dešavanjima koja su bila vezana za taj kongres i s onim što je nakon toga slijedilo – pojasnio je Softić.

Po njegovim riječima, taj problem su do sada nekoliko puta pokušavali riješiti unutar organa stranke.

Kaže da su na posljednjem Kolegiju SDA formirali jednu grupu koja će obaviti razgovore sa četvoricom poslanika.

– To ćemo, pretpostavljam, vrlo brzo i učiniti. Dakle, ovi poslanici koji su napustili rad Kluba, a nisu u Predstavničkom domu formirali novi klub, jasno ukazuje na to da još postoji prostor za razgovore da se ta stvar riješi u okviru organa stranke i vjerujem da ćemo u tom pravcu ići – naveo je Softić.

Dodaje da radnu grupu koja bi trebala da obavi razgovore sa četvoricom poslanika čine zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović, Asim Sarajlić, Denis Zvizdić i Safet Softić.

– Nas četverica ćemo vrlo brzo zakazati sastanak s ovom četvericom poslanika. Pokušat ćemo naći rješenje koje će, na neki način, sačuvati ovaj ukupan broj poslanika u Predstavničkom domu. Vjerujem da postoji dovoljno prostora da se tako što i dogodi – rekao je Softić.

Ukoliko bi se u nekom narednom periodu desilo da ti poslanici istupe iz SDA ili da formiraju neki poseban klub, Softić ističe da bi to „sasvim sigurno izazvalo određene turbulencije unutar koalicionih stranaka koje čine parlamentarnu većinu“.

– Vjerujem da bi to bio predmet međustranačkih razgovora u narednom periodu, ali sam gotovo siguran i uvjeren da do toga neće doći – zaključio je Softić.

Pojedini mediji su prenijeli da je grupa parlamentaraca iz SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH napustila sjednicu Kluba ove stranke i najavila da nadalje neće učestvovati u radu Kluba SDA.

O daljim koracima i načinu političkoga djelovanja, kako navode, obavijestit će javnost.