Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Softić posjetio Biblioteku za slijepa i slabovida lica (FOTO)

BiH

softic-3
Foto: I. Kralj

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić posjetio je danas Biblioteku za slijepa i slabovidna lica u BiH da bi se upoznao o radu te ustanove.

Nakon obilaska, tokom kojeg ga je direktor Biblioteke Sakib Pleh informirao o svim aktivnosima, Softić je izjavio novinarima da je impresionioran do koje mjere je podignut nivo ove ustanove zahvaljujući, prije svega, ljudima koji su entuzijasti u ovoj ustanovi.

– Ovim dolaskom sam želio da skrenemo pažnju, koliko je to moguće, sa svakodnevnih problema koje ovo društvo ima i da, na neki način, pažnju društva usmjerimo na ove ljude koji svoj život provode u određenoj tami. Ali vidimo da postoje načini i različiti putevi kako da im se taj život olakša – istaknuo je Softić.

softic-2

Ocijenio je da je Biblioteka za slijepa i slabovidna lica „jedan svetionik za ljude koji svoj život provedu u tami“, dodajući kako ga raduje da je posjetio ovu ustanovu i vidio s koliko ljubavi i pažnje uposlenici obavljaju posao za koji su zaduženi.

Izrazio je nadu da će društvo, pa i vlast, imati dovoljno sluha da se riješi status ove ustanove i da „u budućem periodu imamo brigu države i za ovakvu ustanovu i više pažnje i brige države za ljude koji su korisnici ove ustanove“.

Najavio je da će nakon ove posjete pokušati animirati članove Kolegija Doma naroda da, na neki način, iznađu metode i načine kako da jednokratno pomognu ovoj ustanovi, a i „da se pokuša naći načina da trajno i na adekvatan način riješimo pitanje ove ustanove“.

softic-1

Direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u BiH Sakib Pleh je kazao da je to institucija kulture od značaja za državu BiH, te je izrazio zadovoljstvo što je predsjedavajući Doma naroda državnog parlamenta Safet Softić posjetio biblioteku da bi se upoznao o njenom radu, vidio čime raspolaže, „da ima bolja i preciznija saznanja“.

– Smatramo da je Parlamentarna skupština BiH ipak jedini, isključivi nadležni organ koji bi trebao rješavati pravni status ove biblioteke i drugih institucija – kazao je Pleh.

Po njegovim riječima, Biblioteka ima 1.200 korisnika širom svijeta, a knjižni fond je 25.375 bibliotečkih jedinica.

softic-4

– S korisnicima komuniciramo najčešće putem pošte. Sretna okolnost je da smo i mi kao Biblioteka, a i korisnik slijepo lice, oslobođeni plaćanja poštarine – kazao je Pleh.

Dodao je da u Kantonu Sarajevo starim, bolesnim i samohranim osobama dva puta u toku sedmice dostavljaju knjige na kućnu adresu.

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH je osnovana u decembru 1972. godine. Omogućava korištenje bibliotečke građe svim slijepim osobama u njima dostupnim tehnikama (Brajevo pismo, digitalna tehnika i uvećani tisak), bez ikakve nadoknade.