Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Softić: Regionalna saradnja je ključ stabilnosti BiH i svih zemalja regiona

BiH

softic_savjetnici_britanskih_amb_u_regionu

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić sastao se danas u Sarajevu s grupom savjetnika ambasada Velike Britanije za politička i ekonomska pitanja u zemljama regiona zapadnog Balkana, koji su se interesirali za ekonomske perspektive regiona, mogućnosti unapređenja regionalne saradnje na političkom i ekonomskom planu, kao i za napredak BiH u procesu evropskih integracija.

Gosti iz ambasada Velike Britanije su bili, osim iz naše zemlje, iz Srbije, Crne Gore i Makedonije, kao i iz britanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Ističući da je britansko-njemačka inicijativa prije dvije godine otkočila evropski put BiH i značajno doprinijela otvaranju ekonomskih perspektiva naše zemlje, Softić je ocijenio da izvršne vlasti na svim nivoima, uprkos povremenim političkim krizama, ulažu ogromne napore na provođenju reformi i ispunjavanju evropske ekonomske agende.

Pozdravio je održavanje regionalnog samita premijera zemalja regiona u Sarajevu, ocjenjujući da će taj skup značajno doprinijeti smirivanju političkih tenzija u BiH i cijelom regionu te otvoriti prostor za poboljšanje političkih odnosa i ekonomske saradnje zemalja zapadnog Balkana.

Kako je rekao, regionalna saradnja predstavlja ključ stabilnosti i napretka BiH i svih zemalja regiona.

S tim u vezi, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH apostrofirao je i ulogu parlamenata, kao institucija u kojima se najlakše premoštavaju sva otvorena pitanja i političke razlike, saopćeno je iz PSBiH.