Softić: Vjerujem da će uslijediti sankcije zbog referenduma

safet-softic0122

Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić izjavio je novinarima danas u Sarajevu kako smatra da će se tenzija održavati još do lokalnih izbora, „da će vjerovatno Milorad Dodik od ovog referenduma na lokalnim izborima ostvariti određenu političku dobit i da će to biti sva dobit koju će i Dodik i RS ostvariti od ovog neustavnog referenduma“.

– Čvrsto sam ubijeđen da će nakon svega ovoga nastupiti otrežnjenje, da će i oni koji su napravili ovakav cirkus u BiH shvatiti da su ozbiljno narušili Dejtonski mirovni ugovor koji je međunarodni ugovor. Da zemlje potpisnice i zemlje koje su garanti i svjedoci ovog međunarodnog mirovnog ugovora imaju svoje obaveze prema ovom ugovoru i da će nakon ovog otrežnjenja koje će nastupiti, sve ovo u konačnici završiti u pravosudnim klupama – kazao je Softić.

Po njegovim riječima, direktnom zabranom referenduma od Ustavnog suda i direktnim kršenjem odluka Ustavnog suda „napravljen je ozbiljan presedan u BiH“.

– Možda najbolja ilustracija onoga što se juče događalo jeste ono što smo vidjeli sinoć i jutros u medijima, a to su kojekavi vatrometi koji su održani po Beogradu i Srbiji, odakle se ponovo poručuje da granica nije Drina. Tako da, koliko god se organizatori svega ovoga trudili i pozivali na demokratsko pravo u vezi s izjašnjavanjem na referendumu, ipak na osnovu ovakvih stvari vidimo šta je pozadina svega ovoga. To je, s jedne strane, izborni dobitak i s druge mogućnost i kontinuirani odnos prema BiH i ispitivanju snaga koliko je BiH u stanju da izdrži ovakve napade – smatra Softić.

Misli da će u „periodu otrežnjenja ovo sve skupa imati određene posljedice i da će sankcije u vezi s ovim u narednom periodu uslijediti, a za njih nije kasno ni nakon što lokalni izbori prođu“.

– Sankcije u smislu domaćih institucija koje imaju obavezu da djeluju o ovom pitanju. To su prije svega Tužilaštvo BiH koje ima određene obaveze i koje će, kako smo čuli, nakon dostavljanja odluke i rješenja Ustavnog suda učiniti ono što je njegova obaveza. S druge strane, svjesni smo da u BiH međunarodna zajednica, odslikana kroz ured visokog predstavnika, ima svoja prava i obaveze – kazao je Softić.

Dodao je da je zaštita Dejtonskog mirovnog ugovora obaveza međunarodne zajednice, te da vjeruje da će se u tom smislu “dogoditi sankcije koje će se odnositi na organizatore ovog referenduma”.