Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

šarovićeva kampanja

Šojić izašao iz zatvora pa na predizbornom skupu aplaudirao obećanjima o borbi protiv kriminala

Dragan_Sojic_01

Nakon što je neko vrijeme proveo samo u pritvoru u Vojkovićima zbog teškog oblika kriminala i korupcije, bivši šef Službe za zajedničke poslove institucija BiH Dragan Šojić sada je na „rehabilitaciji“ na Palama, kod prijatelja Mirka Šarovića, lidera SDS-a i kandidata za Predsjedništvo BiH. Njegovim obećanjima o poštenju i borbi protiv raznih „onih prošlih“ kriminalaca veselo je aplaudirao. Uz njih sjedi i Jelena Trivić, kandidatkinja za predsjednicu RS i ljuta zagovornica borbe protiv onih koji su se okoristili o građane

Bivši šef Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine Dragan Šojić i prijatelj mu lider SDS-a i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mirko Šarović ne dijele samo ukus za skupe nekretnine po Beogradu, već i prvi red na predizbornom skupu na Palama. Nakon kratkog pritvora, više odmora u Vojkovićima, zbog kriminala i korupcije, Šojić je veselo aplaudirao slušajući obećanja gladnom narodu, piše Žurnal.

Prijatelj Šarović nije imao nikakav problem da fotografiju sa optuženim za teške oblike kriminala okači na zvaničnu Facebook stranicu 3. septembra. Uz njih sjedi i Jelena Trivić, kandidatkinja za predsjednicu RS i ljuta zagovornica borbe protiv onih koji su se okoristili o građane.

„Biće nas više za četiri godine, jer ćemo živjeti bolje. Iz Sarajeva ću, kao član Predsjedništva, donositi samo pobjede“, uzvikivao je Šarović, što se naročito svidjelo Šojiću.

Kriminal i korupciju nije spominjao, ali jeste „perače para s Jahorine“, misleći na kriminalnu SNSD kliku i predstavnike „trećeg puta“. Šojićev kriminal nije pominjao…

„Tenderski marifetluci i lažiranja putnih naloga za privatna putovanja po BiH, ali i Srbiji gdje ima mjesto prebivališta, razlog su hapšenja Dragana Šojića, šefa Službe za zajedničke poslove institucija BiH. Zbog potpisivanja naloga mogla bi da odgovara i Meliha Jahjaefendić, koja je svakog četvrtka ‘pokrivala’ Šojićeve travel užitke. Sumnja se da je zloupotrebom položaja šef Službe budžet BiH oštetio za stotine hiljada maraka“, objavio je Žurnal 24. maja ove godine.

Nakon našeg pisanja, po nalogu Tužilaštva BiH tog dana u Sarajevu su ga uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

KOMISIJA ZA KRAĐU DVA MILIONA MARAKA

Još u januaru Žurnal je dokumentovao da je Šarovićev prijatelj Šojić sam sebe postavio na čelo komisije koja je imala zadatak da ove godine, mimo Zakona o javnim nabavkama BiH, u Istočnom Sarajevu kupi dio zgrade za dva miliona maraka od firme „Građenje“, a za potrebe institucija BiH. Sve to verifikovao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i kadar SNSD-a. Za članove komisije imenovani su Dragan Brković, Sanja Jokić, Nemanja Pandurević i Senad Mujić.

Posebna odluka donesena je, otkrio je Žurnal, nakon što ideja o novom kriminalu nije prošla u sektoru za javne nabavke Službe za zajedničke poslove BiH, čiji su službenici odbili da budu dio priče. Tada se u sve uključila i SIPA, koja je mjesecima prikupljala dokumentaciju o ovom slučaju.

Za nevjerovatnu političku bahatost Šojić je imao nešto što je nazvao obrazloženjem:

„Služba za zajedničke poslove institucija BiH realizovala je projekat kupovine objekta za smještaj institucija BiH u Istočnom Sarajevu, a u skladu sa odlukom o odobravanju kupovine koja će biti uvrštena u program višegodinšnjih kapitalnih ulaganja za perioc 2017-2019. Odlukom je odobrena kupovina objekta površine 1.300 do 1.500 metara kvadratnih nabavne vrijednosti tri miliona KM. Provodeći postupak nabavke Služba je obezbijedila odgovarajući funkcionalan objekat od cca 1.500 kvadrata neto površine. Međutim, ukupno odobrena sredstva od tri miliona KM nisu bila dovoljna za kupovinu kompletnog objekta te je kupljen samo kancelarijski prostor.“

Te 2018. godine kupljen je, zapravo, dio objekta na Trgu ilidžanske brigade, odnosno 1.063 kvadrata, a odobreni milionski iznos završio je na računu paljanskog „Građenja“ u vlasništvu Zorana Popića, prema pisanju medija, izuzetno bliskog SNSD-u. U tom dijelu objekta trenutno su smješteni Agencija za nadzor nad tržištem, Institut za standardizaciju i Služba za odnose sa strancima.

Kako u objektu postoji još 562 kvadrata, predloženo je da ih građani BiH njima dokupe za dva miliona KM. Šojić je podsjetio da je kvadrat prostora u istom objektu 2018. godine koštao oko 2.830 KM, ali se ni tada nije bavio „naduvanom cijenom“.

Kancelarijski prostor u zgradi čiji je vlasnik „Građenje“ zauzima svega 230 kvadrata, a pomoćne prostorije, odnosno višenamjenske sale, restoran, prostor za arhiv, ostave i holovi sa vjetrobranima – 332 kvadrata. Praktično, cijena po kvadratu koju je Šojić bio spreman da plati javnim novcem bila je – 3.558 KM, iako tržišna cijena za kvadrat poslovnog prostora u Istočnom Sarajevu u tom momentu nije bila veća od 2.500 KM.

To bi u konačnici bilo ukupno pet miliona KM iz džepa građana!

Novi milionski budžetski odliv osmišljen je kao „pregovaranje sa vlasnikom zgrade“, jer je Šojiću cjelina potpuno logična!

Međutim, u dokumentu koji je u posjedu Žurnala unaprijed je definisao kvadraturu, cijenu i dobavljača. Logično javnosti, ali njemu svakako ne – čemu onda komisija i o čemu će pregovarati sa Popićem, kao i zašto je isključio javnost i šta je po njemu transparentnost?

Za ovakvu vrstu nabavke, a po Zakonu o javnim nabavkama BiH, ističu stručnjaci za ovu oblast, institucija mora da izradi jasan pravilinik kupovine nekretnine za ogroman iznos iz budžeta. Takođe, postupak zapravo mora da bude javni poziv, oglas u tri štampana medija, što je Šojiću potpuno strano.

SIPA NEKAKO S PROLJEĆA

Direktoru Službe nije bilo jasno ni zbog čega je SIPA u aprilu dolazila u prostorije ove institucije i razgovarala s pojedinim zaposlenim. Njegov tadašnji zamjenik Dragan Slipac uporno je isticao da „ima nekih neregularnosti unutar Službe koje istražuje SIPA“. Šojić, pisao je Fokus, nije želio da odgovori da li četvrtkom službenim automobilom putuje u Srbiju kod supruge koja je, navodno, pobjegla od izvršenja zatvorske kazne u BiH. Cijenio je da su to „pitanja privatne prirode“.

Šojić je, tvde dobro obaviješteni izvori Fokusa, istražiteljima prijavljen da već tri koristi državne resurse za odlazak u Srbiju kod supruge koja je pobjegla iz BiH, jer joj je ovdje izrečena kazna zbog učešća u saobraćajnoj nesreći sa smrtnim ishodom.

Odsustvo s posla petkom Šojić je pravdao lažnim putnim nalozima izdavanim za destinacije po BiH, a putne naloge retroaktivno je trebalo napisati i za prethodne mjesece, ali je to osujetio Vladimir Vukša, šef Odsjeka za pravne poslove, koji mu je skrenuo pažnju Šojiću da na pojedinim odlukama u vezi s tim putovanjima nema potpisa Dragana Slipca.

Fokus je pitao Šojića:

– da li je tačno da je Vukša odbio da učestvuje u retroaktivnom i nezakonitom pravdanju njegovih putovanja, kao i da je Vukša imao prigovore zbog naloga na kojima nema Slipčevog potpisa, a i da se sukobio sa službenicom pravne službe koja je krivotvorila putne naloge falsifikujući njegov potpis, nakon čega je protiv njega pokrenut disciplinski postpupak.

On je ćutao, govorila je Danka Govedarica, službenica za odnose s javnošću u Službi:

„Dragan Šojić nije ni u kakvom sukobu sa šefom Odsjeka za pravne i opće poslove Vladimirom Vukšom, a što se tiče službenog vozila, isto koristi u skladu s pozitivnim propisima. Činjenica je da šef Odsjeka za pravne i opće poslove nema nikakve ingerencije za izdavanje putnih naloga, tako da navedena činjenica nije tačna“.

U obimnom istraživanju Fokusa stoji i da je u Službi za zajedničke poslove institucija BiH stalno zaposleno oko 500 osoba. Godišnji budžet ove institucije je oko 19 miliona KM, od čega oko sedam miliona ide na plate zaposlenih.

Broj zaposlenih u ovoj službi stalno je rastao, pa su revizori evidentirali da je i u 2020. godini, kada je obim poslova ove službe, naročito u dijelu ugostiteljskih usluga koje pružaju institucijama, bio značajno smanjen, i kada su mnogi zbog pandemije koronavirusa radili od kuće, u tom periodu ova služba zaposlila pet državnih službenika i 21 zaposlenika na neodređeno vrijeme i to nakon javnog oglasa. Čak 50 osoba u 2020. godini primljeno je na određeno vrijeme, a ti ugovori po isteku tri mjeseca obnavljani su više puta.

PIŠI, MELIHA, PA DA ZAPOSLIMO

Devetnaestog januara 2022. godine imena Farisa Đulimana, Adise Karišik, Svetlane Arnaut, Sabine Logo, Belme Čalija i Almina Lučkina napisana su na odluci o potrebi za novim zaposlenjima u Službi za zajedničke poslove institucija BiH. Već su bili dovedeni u Službu na određeno vrijeme, u dogovoru šefa Dragana Šojića i njegove prve saradnice Melihe Jahjaefendić obezbijeđeni su im ugovori i za narednih šest mjeseci, otkrio je Žurnal.

Prije javnog oglasa u „najmanje jednom visokotiražnom dnevnom listu koji se distribuira na teritoriji BiH“ i Dragan i Meliha znali su da su pozicije popunjene. Đulmanu je namijenjeno mjesto višeg referenta za protivpožarnu zaštitu, Karišik je čekalo mjesto pomoćnog radnika u kuhinji, za Arnaut, Logo i Čaliju zagarantovano je da će biti spremačice koje održavaju radni prostor, dok je Lučkinu obezbijeđeno da bude pomoćni radnik.

Da ne bude zabune, pomoćnica šefa Meliha je olovkom na dokumentu koji je u posjedu Žurnala dopisala da je ovoj šestorki istekao ugovor, da ima prostora za zapošljavanje do broja 503, a da je u tom trenutku u Službi bilo 489.

Sugestije Melihe Jahjaefendić Šojić je vrlo brzo uvažio. Komisija za ocjenu kandidata još brže je rekla da ispunjavaju sve uslove. Šojić im je dao ugovore…