Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Detalji optužnice

Šojić o trošku države privatno “prevalio” 23.655 kilometara, granicu prešao 166 puta!

sojic

Najveći dio optužnice odnosi se njegove brojne prelaske granice odnosno putovanja službenim vozilima „Škoda Octavia“ i „VW Passat“ u Srbiju i Crnu Goru. Nisu ulazili u razloge putovanja

Nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Dragana Šojića zbog korupcije koju je počinio kao direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH, Tužilaštvo BiH objavilo je u cijelosti anonimiziranu optužnicu. Fokus.ba donosi detalje ovog dokumenta koji se rasprostire na 20 stranica.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Šojić se tereti da je prekoračio granice svog službenog ovlaštenja, a koja se odnose na korištenje službenih vozila, te da je sebi pribavio korist u iznosu od 41.877,78 KM, a za isti iznos oštetio budžet BiH.

Najveći dio optužnice odnosi se njegove brojne prelaske granice odnosno putovanja službenim vozilima „Škoda Octavia“ i „VW Passat“ u Srbiju i Crnu Goru i to tokom radnih i neradnih dana, kao i u vrijeme godišnjih odmora, a sve to u privatne svrhe. Navodi se da Šojić nije imao odluke o upućivanju na službeni put, kao ni odgovarajuće naloge, te da je otvarao i fiktivne naloge, te unosio netačne i proizvoljne podatke.

Kako su ustanovili istražitelji, Šojić je imao čak 166 prelazaka preko granice kako službenim tako i privatnim automobilima! Službenim vozilima je u neslužbene svrhe prešao čak 23.655 kilometara. Sve ovo se desilo u periodu od 5. jula 2018. do 24. maja 2022.

U optužnici su taksativno nabrojani svi Šojićevi prelasci granice. Mahom je prelazio granicu na graničnim prelazima Hum (prema Šćepan Polju, Crna Gora) i Karakaj (prema Malom Zvorniku i Srbiji).

Međutim prelazio je i granične prelaze Brod (prema Hrvatskoj), Deleuša (prema Crnoj Gori), Rača (prema Srbiji),

Zanimljivo je da je iako je prema odluci i nalogu Službe bio upućen na službeni put u Rovinj (Hrvatska) on ovo putovanje nije realizovaom, te je po povratku predao nepopunjen izvještaj. Nadalje, za relaciju Sarajevo-Mostar-Sarajevo 7. juna 2021. nije realizovao nalog za službeno putovanje, ali je prešao kilometre na službenom vozilu koji nisu korišteni u službene svrhe. Dana 16. juna 2021. trebao je biti na službenom putu u Zagrebu, ali on ovo putovanje nije realizovao, umjesto toga evidentirani su njegovi prelasci granice prema Crnboj Gori u privatne svrhe.

Nadalje, umjesto službenih putovanja prema Banjoj Luci i Tuzli, tokom 2021. godine, Šojić je prelazio granicu prema Srbiji i Crnoj Gori, također u privatne svrhe. Dana 29. aprila evidentirano je da je na godišnjem odmoru, ali to ga nije spriječilo da koristi službeni automobil za putovanja u inostranstvo u tom periodu.

Šojiću je, prema optužnici, neosnovano isplaćeno 35.200 KM na osnovu dohodaka , zatim toplog obroka od 1.842 KM, te nenamjenski potrošenog goriva od 2.942 KM. Optužnica se nije bavila razlozima Šojićevih čestih putovanja prema Srbiji i Crnoj Gori o trošku države u privatne svrhe. Inače, o Šojiću je ranije pisao i Fokus.ba. Tekst možete pročitati na ovom LINKU.