Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Solak: Evakuisane tri porodice u Donjoj Orahovici kod Gračanice

fahrudin solak

Vodostaji na području Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona su u opadanju i nema kritičnih situacija kada je u pitanju plavljenje stambenih objekata, javlja Anadolu Agency (AA).

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak kazao je za AA da je kiša sinoć prestala da pada i od tada su rijeke u stagnaciji. Ta aktivnost je i danas primijećena na svim riječnim tokovima u ova dva kantona.

“Mogu reći da se voda i povukla u Zeničko-dobojskom kantonu, u dijelu Usore, te Tešnja. Ono što je ostalo pod vodom to su oni močvarni predjeli. Nema evakuisanih ili spašenih naših sugrađana na tom području. Ondje gdje je voda ušla u neke podrumske prostorije vatrogasci su intervenisali i ispumpavali vodu tokom noći i jutra. Tu je poprilično stabilna situacija”, pojasnio je Solak.

Prema njegovim riječima, od Tuzle prema Doboju, tu se određena količina vode još uvijek nalazi van rijeke Spreče.

“U Gračanici gdje je došlo do plavljenja par objekata smo sinoć intervenisali i iz predostrožnosti smo evakuisali tri porodice. Svakako na toj oblasti ne prijete nikakvi značajniji problemi”, naglasio je Solak.

U izvještaji Federalne uprave civilne zaštite navodi se da je općinski štab Civilne zastite Doboj-lstok na vanrednoj sjednici održanoj juče donio odluku o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće uzrokovane djelovanjem poplava i klizišta na prostoru cijele općine.

“Rijeka Spreča priobalno je poplavila oko 160 hektara poljoprivrednog zemljišta. Vodostaj rijeke Spreče u blagom porastu. Nema poplavljenih stambenih ni infrastrukturnih objekata”, navodi se u izvještaju.

Na području općine Kalesija rijeka Spreča se izlila iz svoga korita i poplavila oko 30 hektara poljoprivrednog zemljišta. Svi ostali vodotoci su u opadanju.

“Put prema Gojčinu zatvoren je zbog visine vodostaja ispod nadvožnjaka. Koristi se zaobilazni put preko Prnjavora. I na području općine Gračanica vodostaj rijeke Spreče je u toku noći rastao, tako da je jutros u šest sati iznosio 417centimetara. Poplavljeno je oko 120 hektara poljoprivrednog zemljišta. Najteža situacija je u MZ Donja Orahovica, gdje je u toku noći došlo do plavljenja tri stambena objekta, iseljene su tri porodice sa ukupno osam članova, tako da je jedna porodica iseljena u Društveni dom u Orahovici, a druge dvije porodice smještene su kod rodbine”, istaknuto je u izvještaju FUCZ-a.

U mjesnoj zajednici (MZ) Donja Lohinja pod vodom je jedan stambeni objekat, dva člana porodice su prešla na gornji sprat kuće. Put za Petrovo iz Donje Orahovice je pod vodom, trenutno saobraćaj se odvija jednom trakom, ali na vlastitu odgovornost. Ostali vodotoci na području općine su u svom koritu.

I nivo rijeke Drine na području općine Goražde je u blagom opadanju. Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Zeničko-dobojskog kantona je povišen i u granicama normalnog vodostaja. Vodostaj rijeke Bosne je normalan.

“U protekla 24 sata, na području općine Tešanj došlo je do povlačenja vode u korita vodotoka i do postepene stabilizacije stanja na poplavljenom području naselja Cerovac, Jelah polje i Rosulje. Zabilježena je jedna intervencija Profesionalne vatrogasne jedinice u naseljenom mjestu Piljužići, gdje je voda ugrožavala jedan stambeni objekat. Ekipe civilne zaštite tokom dana bile su na području Jelah polja, preventivno djelujući po zahtjevu mještana”, pojasnili su iz FUCZ-a.

Poručili su da je u protekla 24 sata došlo do stabilizacije stanja i povlačenja vode sa zemljišnih površina. I pored nastale situacije, jutros se snabdjevanje vodom iz vodovodnih sistema Tešanj, Jelah i Kraševo, vrši uredno i ista zadovoljava zahtjeve pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

Stanje na klizištu rudničke jalovine na površinskom kopu Vrtlište na području općine Kakanj je za sada stabilno. I na području općine Usora stanje je stabilno, voda se povukla u svoje korito, ostale su manje naplavine oko kuća, gdje se očekuje u toku dana povlačenje istih.

U protekla 24 sata, Kantonalnom opertativnom centru Tuzla, prijavljeno je pokretanje klizišta u naselju Gornje Jaruške. I na području općine Gradačac prijavljeno je reaktiviranje klizišta na lokalitetu Toke – Kerep. Pokretanje klizišta prijavljeno je i na području općine Teočak, na lokalitetu MZ Huseinovići, gdje je oštećen lokalni put. Na području Grada Tuzle također, su prijavljena tri klizišta i to u MZ Srednja Lipnica, gdje je oštećen lokalni put, te dva klizišta, u naseljima Kojšino i Mala Solina.

Kako je navedeno u izvještaju Federalne uprave civilne zaštite, nakon povlačenja vode sa kolovoza, saobraćaj se odvija bez izmjena na regionalnom putu R-460 Gradačac-Gračanica u mjestu Srnice, kao i na regionalnom putu R-460 Cerik-Brčko, u mjestu Donja Skakava.

“Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke. Izdvajamo putne pravce: Sarajevo-Foča, Konjic-Mostar, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac”, saopćeno je iz FUCZ-a.

Apeluju na maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu i podsjećaju da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Aktuelni su radovi na sanaciji klizišta na dionici autoputa A-1 Kakanj – Zenica Jug u mjestu Donji Tičići. Saobraćaj se na navedenoj dionici odvija sporije, u oba smjera jednom trakom. Vozači se mole da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Solak je istakao da se sutra ponovo očekuju padavine, u Bosni oblačno vrijeme sa kišom, a na planinama snijeg.