Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Solak: I 20 godina poslije rata mine su aktivne i odnose ljudske živote

fahrudin solak

Direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak u razgovoru za Fenu, povodom 4. aprila – Dana borbe protiv mina, navodi da je ovo prilika da se ukaže na to da su mine problem u BiH, da se dešavaju minski incidenti, da se dešavaju nesreće, te da se ljudi upozore da ne poduzimaju nikakve aktivnosti u minskim poljima.

– Svjedoci smo da su i 20 godina poslije rata mine i dalje aktivne i da odnose ljudske živote – ističe on.

Solak podsjeća da Federalna uprava Civilne zaštite funkcionira kao deminerska organizacija. Jedan dio rade u minskim poljima, a drugi dio njihovih kapaciteta angažiran je na uklanjanju neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS).

– To su razne bombe, neeksplodirana ubojna sredstva, oružja… Kada to prijave lokalna zajednica ili pojedinac, izlazimo na teren i to uklanjamo – kazao je Solak.

Uprava sa 11 timova za deminiranje, osam timova za uništavanje NUS-a i pet timova za podršku operacijama deminiranja i uklanjanja NUS-a organizira i provodi čišćenja mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava na području cijele Federacije BiH.

– U slučaju prirodne nesreće svi ovi timovi prelaze u timove za zaštitu i spašavanje, jer su i za to osposobljeni i obučeni – za spašavanje na terenu, spašavanje na vodi i pod vodom, spašavanje u slučaju klizišta ili eventualno zemljotresa – ističe Solak, te dodaje da su pripadnici FUCZ učestvovali na brojnim međunarodnim i domaćim vježbama i postigli zapažene rezultate.

Navodi da imaju i timove za rad sa psima, te da imaju pse za otkrivanje eksploziva, mina, pse za traganje u ruševinama u slučaju zemljotresa, pse za traganje u lavinama i pse za traganje za unesrećenim u otvorenim prostorima.

– Vidjeli smo da je veoma važna i primjena novih tehnologija, novih načina rada, gdje smo mi u svom domenu počeli koristiti bespilotne letjelice, dronove. Imamo osposobljene pilote za upravljanje bespilotnim letjelicama. Time smo povećali svoju sposobnost pregledavanja terena u nepristupačnim dijelovima – naglasio je Solak.

On ističe da je veoma bitno pratiti svjetske trendove, pratiti način potraga, uspostave svih timova i rada na samom terenu.

– Mislim da smo takvim pristupom povećali spremnost i kapacitet odgovora FUCZ – ocijenio je Solak.

Podsjeća da su 2014. godine s kolegama iz BHMAC-a pokrenuli novi projekt, odnosno novu metodu deminiranja “land release”, što u bukvalnom prevodu znači oslobađanje zemljišta.

U zadnjem kvartalu 2014. završen je izuzetno značajana pilot-projekt oslobađanja zemljišta od mina na području općine Teočak. Radilo se o deminerskom zadatku MSP „Tursunovo brdo“, koji je tretiran metodom „land release“ (oslobađanje zemljišta i vraćanje površine korisnicima). Površina od 1.550.000 m2 je očišćena od mina i NUS-a i na njoj je pronađeno i uništeno 46 komada različitih protivpješadijskih mina i 16 komada različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava (ručne bombe, tromblonske i minobacačke mine i drugo).

Cilj projekta je da se primjenom procedura ciljanog tehničkog izviđanja provjere postojeće informacije i prikupe nove, kako bi se u konačnom ishodu definisale stvarne granice miniranosti koje treba deminirati, a preostali dio zemljišta osloboditi od sumnje na opasnost od mina, te predati krajnjim korisnicima na upotrebu.

Solak podsjeća da su tada, na tom projektu, oslobodili milion i po kvadratnih metara površine za dva mjeseca rada.

– Ulazimo na velike površine i za mnogo manji vremenski period oslobađamo jednu veliku površinu koju vraćamo lokalnoj zajednici. Ovim metodama BiH može vidjeti kraj minama, ovakvim principom, drugačije ne. Ako bi se išlo standardnim metodama, kao što je bilo, trebale bi nam desetine godina – ističe direktor FUCZ-a.

Kaže da je po strategiji koja je trenutno na snazi, 2019. godina u kojoj bi BiH trebala biti bez mina.

– Već se prave planovi da se radi produženje te strategije i ako bi se koristile ove tehnologije i metode, da to bude 2025. godina. Mislim da je to možda realnije, ali svakako treba vidjeti mogućnosti – kazao je Solak.

Federalna uprava civilne zaštite je u 2015. godini svoje deminerske kapacitete angažovala na ukupno 35 deminerskih zadataka na području cijele Federacije BiH pri čemu je deminirano, odnosno različitim deminerskim metodama tretirano ukupno 1.330.438 m2 površine, što je za 25,5 posto više u odnosu na godišnji plan. Radilo se o deminerskim zadacima kojima se osigurava povratak izbjeglih i raseljenih osoba, dok su ostali deminerski zadaci u funkciji razvoja poljoprivrede, obnove ili popravke i osposobljavanja infrastrukture ili drugih potreba lokalnih zajednica.

U 2016. godini nastavljene su aktivnosti na deminiranju terena i na uklanjanju i uništavanju NUS-a, u skladu sa vremenskim prilikama. Do danas je „otvoreno“ 12 deminerskih zadataka, sa oko 120.000 m2 očišćenog terena, kao i oko 115 zadaka na uklanjanju i uništavanju NUS-a.

Solak ističe da godišnje nađu i uklanjaju na desetke aviobombi, te da kontinuirano rade i na uklanjanju NUS-a. Također su angažirani i prilikom ekshumacija u slučajevima kada prethodno treba ukloniti neeksplodirana ubojna sredstva kako bi se mogla obaviti ekshumacija.

Iz Federalne uprave civilne zaštite navode da se najviše nesreća uzrokovanih minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima dešava početkom proljeća. Upozoravaju građane na opasnost od mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava, te ih pozivaju da sve predmete za koje sumnjaju da ih mogu dovesti u opasnost od eksplozije prijave najbližem operativnom centru civilne zaštite ili policijskoj stanici.