Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Načelnik FŠCZ

Solak: I dalje ćemo pratiti situaciju i donositi nove mjere

fahrudin solak (1)

Utvrđene mjere su se, dodao je Solak, pokazale vrlo dobre, te da se na vrijeme reagiralo

Fahrudin Solak, načelnik Federalnog štaba civilne zaštite kazao je da građani Federacije BiH poštuju mjere i da ih raduje manjih broj zaraženih novim koronavirusom, javlja Anadolu Agency (AA).

Solak je istakao i da se osim zdravstvenom krizom, FŠCZ nastoji baviti i sve češćim požarima u dane vikenda.

“Situacija je apsolutno pod kontrolom. Svi požari su na vrijeme uočeni i na vrijeme lokalizovani. Skoro su ugašeni svi požari koji su se od jutros pojavili. Pored svih apela, protekle sedmice koje smo upućivali opet su naši sugrađani zapalili staru travu, korov i vatra je izgubila kontrolu, ali brzom intervencijom naših vatrogasaca spriječena je mnogo veća šteta nego što je to bilo protekli vikend“, kazao je Solak.

Dodao je da je važno naglasiti da građani FBiH poštuju zdravstvene mjere koje su na snazi i da je jako bitno da tako i ostane.

“Situacija je maksimalno pod kontrolom. Svakako možemo reći da nas raduje i manji broj zaraženih i sve ono što smo preporučivali da se apsolutno poštuje. Naše mjere koje su na snazi, a tu mislim prije svega na mjeru karantina za sve naše sugrađane koji ulaze u BiH, pokazala se veoma kvalitetnom, tako da smo na vrijeme uočili osobe koje su zaražene, tako da od njih ne prijeti dalje širenje“, pojasnio je Solak.

Naglasio je da će mjere koje su na snazi biti primjenjivane do 30. aprila.

“U međuvremenu ćemo analizirati situaciju općenito da li ćemo morati uvoditi dodatne mjere ili u nekom narednom periodu neke od tih mjera polako popuštati. Pratićemo i situaciju u Evropi, odnosno i preporuku Svjetske zdravstvene organizacije, koje nisu baš ohrabrujuće nego upravo potenciraju da moramo biti na oprezu, da je još rano za bilo kakvim popuštanjem. Mnoštvo je tih nekih situacija u BiH dobrih, prije svega neke radnje koje su u Evropi zatvorene kod nas rade, tako da život teče normalno, nije zaustavljen“, zaključio je Solak.

Prema posljednjim današnjim podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH do sada su potvrđena 723 slučaja zaraze koronavirusom, dok je od posljedica preminulo 29 osoba.