Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Solak: Nema bojazni da će se ponoviti 2014.

jelah poplave
Ilustracija

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite u izjavi za Patriju kazao je su padavine uzrokovale probleme u dijelovima Bosne i Hercegovine, ali da je situacija daleko od alarmantne i one koja se desila 2014. godine. No, upozorava Solak, proljeće će biti nestabilno, sa intenzivnim padavinama, koja neće biti dugotrajna, ali bi mogla izazvati nevolje.

– Poplavljeno je oko 60 hektara Sprečkog polja. Padavine su uzrokovale probleme u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine. Rijeka Spreča se izlila na području Gračanice a u tom području prijavljeno je i nekoliko klizišta. Međutim, nema ugroženog stanovništva. Naši timovi su u pripravnosti, a dva smo poslali na ugrožena područja da bi pomogli lokalnim zajednicama – kaže Solak.

Kako je kazao Solak sinoć je u Tešnju do 1:00 sat bio porast vodostaja malih pritoka Usore kao i rijeka Usora.

– Od 02:00 sata do jutros je u blagom opadanju. Također, nema informacija o plavljenju kuća. Postavljene su vreće i radila je mehanizacija. Situacija je za sada pod kontrolom – kaže Solak.

Kada je u pitanju Usora, novih informacija nema, osim one od sinoć u 22:00 sata kada je stanje bilo stabilno.

Put Gradačac-Gračanica je u prekidu. Sinoć je bio u prekidu put Gradačac-Šamac, ali je jutros prohodan. Intervenisalo je preduzeće “Jata”. Poplavljena je lijeva strana prema Šamcu, poljuprivredno zemljište kao i lijeva strana Gradačac-Ormanica. Prijavljeno je par klizišta, no nema ugroženog stanovništva.

– Meteorolozi previđaju stabilizaciju vremena, ali mi smo svakako u pripravnosti. Problem su bujične vode i odvodni kanali, odnosno potoci – dodao je Solak.