Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kadrija Kolić

Solakov advokat se sastao sa Fikretom Hodžićem i direktorom Novalićevog ureda

solak-kolic-hodzic

“Nemamo izrečenih mjera zabrane komuniciranja strana u postupku”

Kadrija Kolić, advokat Fahrudina Solaka, direktora Federalne uprave Civilne zaštite, kazao je kako je njegova obaveza kao jednog od advokata u predmetu “Respiratori” da provodi vlastitu zakonsku istragu u slučaju da se pokrene postupak. On je kazao da postupa u skladu sa zakonskim propisima.

Nakon što su pojedini mediji objavili fotografije advokata Kadrije Kolića i Fikreta Hodžića, vlasnika firme “Srebrena malina”, Kolić je za N1 potvrdio da se sastao sa Hodžićem, ali i sa Hasanom Ganibegovićem, direktorom Ureda premijera Vlade FBiH Fadila Novalića.

“Moja obaveza kao advokata jednog u predmetu ‘Respiratori’, gospodina Solaka, jeste da provodim vlastitu zakonsku istragu, da prikupljam činjenice, dokaze koji mogu biti od koristi za predmet Respirator u slučaju da se pokrene eventualni postupak”, naveo je.

Istakao je kako je postupao u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, te da nema izrečenih mjera zabrane komuniciranja u postupku.

“Postupao sam u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, s obzirom da nemamo izrečenih mjera zabrane komuniciranja strana u postupku. Kao što vam je poznato takve mjere nisu izrečene, niko od prisutnih s kojima sam danas obavio razgovor nema status osumnjičenih, niti prema istima ima izrečena bilo koja mjera zabrane”, poručio je Kolić.

On je kazao da je ovaj postupak pokazao jednu drugu dimenziju da su advokati, koji su uključeni u predmet ‘Respirator’, predmet tehničkog snimanja i nadzora.

“To je zabrinjavajuća činjenica i to je zabranjeno odredbama zakona o krivičnom postupku i zakonu o advokaturi”, poručio je.

Kolić je rekao da ne može reći teme razgovora koje je vodio sa navedenim osobama.

“Samo mogu da kažem da svi oni koji su imali bilo kakvog učešća u postupku javne nabavke, odnosno u prvom postupku oglašavanja potrebe za medicinskom opremom u ovom vremenu nesreće, potražnje za respiratorima će se pojaviti kao eventualni svjedoci u nekom od postupaka ukoliko on slijedi. Ja ne bih tim svoje odbrane otkrivao u ovoj fazi postupka.”