Spahić: Porodilje u Sarajevu imaju bolje uslove od žena u Zenici

merima spahic333

Želimo da na području Federacije Bosne i Hercegovine sve žene imaju jednaka porodiljna prava – rekla je PR koordinatorica Udruženja ”Žene ženama” Merima Spahić utorak u Mostaru.

Pojasnila je kako su žene diskriminirane trenutnim zakonskim rješenjima na osnovu mjesta življenja, navodeći kako žena koja živi u Sarajevu ima bolje uvijete od žene koja živi u Zenici.

U Mostaru je danas održan sastanak predstavnika udruženja žena i donositelja odluka u Hercegovačko neretvanskoj županiji, a cilj mu je bio analiza kako se provodi Zakon o zaštiti obitelji s djecom koji je usvojen na razini HNŽ-a, te što on znači za zaposlene i nezaposlen porodilje.

-Izvršena je diskriminacija nad ženama zaposlenim u javnim odnosno privatnom sektoru. Žene koje rade u javnom sektoru tijekom porodiljnog, dvanaest mjeseci, primaju punu plaću u iznosu 100 posto, dok žene u privatnim firmama ako ostanu trudne dobivaju otkaz- kazala je Spahić.

Naglašavajući kako ovom javnom zagovaračkom kampanjom “(Ne)diskriminacija porodilja u FBiH” žele ispraviti sve nepravilnosti, kazala je Spahić, dodavši kako je HNŽ primjer županije koji pokazuje da su promjene zaista moguće.

Pomoćnica ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Janja Milinković,govoreći o sastanku koji govori o ”ne diskriminaciji porodilja”, osvrnula se kako su županijskim Zakonom definirali da očevi imaju pravu na roditeljski dopust. Također, naglasila je kako u praksi nisu primijetili da očevi koriste tu povlasticu.

Na pitanje jesu zadovoljni na primjenu zakona u praksi, Mlinković je odgovorila kako se Zakon u HNŽ-u počeo primjenjivati od 1. listopada, a analizu primjene Zakona su planirali napraviti do lipnja, te iznijeti podatke o njegovom utjecaju, primjeni te koliko korisnika ostvaruje pravo.

Mlinković je posjetila kako ovaj zakon koji je donesen nije samo zbog majki, pravo na roditeljski dopust nakon tri mjeseca imaju očevi i mogu zamijeniti svoje supruge u obavljanju obiteljskih obveza.

Primjena Zakona o zaštiti obitelji s djecom u HNŽ počela je 1.listopada, a HNŽ je nakon 18 godina dobio zakon koji podržava porodilje.

Kampanja “(Ne)diskriminacija porodilja u FBiH” je dio Programa održivosti organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini (CSSP), koji financira Američka agencija za međunarodnu suradnju (USAID), a provodi je Udruženje žena ženama u partnerstvu i suradnji sa institucionalnim i vaninstitucionalnim akterima u FBiH.