BiH

borba s koronom

Spahić: Ulazimo u četvrti val, nemojte birajti vakcine

29/08/2021

O otvaranju vakcinalnih punktova pojašnjava da Ministarstvo zdravstva KS-a nije nikada bilo oponent toga, te da su oni otvoreni čim su načelnici općina iskazali potrebu za tim

Dok raste broj zaraženih, kako protječe proces vakcinacije u Kantonu Sarajevo i da li je povećan broj zainteresiranih u Dnevniku 1 smo pitali Ademira Spahića, koordinatora za vakcinaciju u Kantonu Sarajevo.

Kaže da je došlo do povećanja zainteresiranosti građana, te da će sutra biti otvoren i vakcinalni punkt u općini Novi Grad.

Svađa bračnog para zbog stana završila tragično, suprug u bijegu (FOTO)

“Otvoreni su Ilidža, Ilijaš, Vogošća, Hadžići, Trnovo. Već u ovih šest dana ove sedmice vakcinisano je prvom dozom vakcine nešto više od 12.500 građana. U Zetri je dato preko 8.600, ostalo je dato na punktovima. Nadam se da će odziv biti još veći jer mislim da je to jedini spas. Vakcine ne treba birati. Prva vakcina koja je dostupna, ona je najbolja. Mi uveliko ulazimo u četvrti val. Vidite da se neke zemlje regiona i zatvaraju. I mi u covid ambulanti Saraj Polje svaki dan imamo porast broja novozaraženih tako da sve trebamo uraditi kako ne bi doživjeli ono što smo imali u martu. A vakcinacija je jedini način da to preveniramo.”

Spahić navodi da je i dosta mladih ljudi pristupilo vakcinaciji.

“Ja pozivam i mlade, radno sposobno stanovništvo da dolaze da se vakcinišu kako ne bi ni krizni štab, a ni situacija tjerala da se uvode neke mjere koje niko od nas neće. Dovoljno smo bili u lockdownu, dovoljno smo imali policijski sat, dovoljno je privreda stajala, dovoljno su djeca išla online u školu, narušeno je njihovo mentalno zdravlje itd., tako da mislim da svi trebamo da budemo odgovorni, da dođemo na vakcinaciju. Prije par mjeseci smo imali problema jer nije bilo vakcina. Evo sad ih imamo, već sutra dobijamo još 27.000 doza Sinopharma, AstraZenece, doći će nešto i Pfizera, tako da ne treba gledati vakcinu radi covid pasoša i putovanja u EU. Vakcinu trebamo gledati kao zaštitu za naše i zdravlje naših najmilijih.”

O otvaranju vakcinalnih punktova pojašnjava da Ministarstvo zdravstva KS-a nije nikada bilo oponent toga, te da su oni otvoreni čim su načelnici općina iskazali potrebu za tim.

“Morate znati da je JU Dom zdravlja KS u strašnom deficitu medicinskog kadra Ni Klinički centar ni Opća bolnica, niti ostale zdravstvene ustanove, ne šalju dovoljno kadra, onako kako je naloženo ispred Ministarstva KS-a. A ulazimo u četvrti val. Vrlo brzo ćemo biti u obavezi da otvorimo i ostale covid ambulante. Čim su se sve stvari posložile, a lokalne zajednice iskazale potrebu za tim mi smo odmah otvorili i vidite da već imamo jedan dobar feedback da to ide kako treba.”

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.