Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kanton Sarajevo

Spahić: Vakcinacija se nastavlja u punom obimu

Velike gužve ispred sarajevske dvorane Zetra u kojoj je nastavljeno cijepljenje starijih od 75 godina
11.05.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Velike guzve ispred sarajevske dvorane Zetra, gdje je nastavljeno cjepljenje gradjana Kantona Sarajevo starijih od 75 godina. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Koordinator vakcinacije u Kantonu Sarajevo je naglasio da će Zetra kao vakcinalni punkt normalno raditi kao i prethodnih dana

Na upit N1, koordinator vakcinacije Kantona Sarajevo, Ademir Spahić poručio je građanima da će imunizacija građana biti nastavljena u ponedjeljak, bez obzira na najavu štrajka Sindikata radnika u zdravstvu Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

‘Vakcinacija i revakcinacija se nastavlja u punom obimu kako je planirano. Štrajk kolega je sasvim legitimno i demokratsko pravo, ali isto tako zdravlje građana je na prvom mjestu. S obzirom da je proglašena pandemija, a jedino rješenje je imunizacija, jasno zakon o zdravstvenoj zaštiti, a mislim i neki od krivičnih zakona kaže da se ne smije ugrožavati zdravlje naših sugrađana.’ – izjavio je Spahić za N1.

Koordinator vakcinacije u Kantonu Sarajevo je naglasio da će Zetra kao vakcinalni punkt normalno raditi kao i prethodnih dana.

Spahić je N1 na upite o tome koliko je do sada vakcinisano osoba, koje dobi te koje kritične grupe kao i koliko vakcina imaju trenutno, koliko ih očekuju i kada , uputio na Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Koordinator vakcinacije u KS, nam je izjavio da je ovaj Zavod tvorac plana imunizacije u kantonu te sve vezano za kategorije koje su imunizirane do sada kao i koliko vakcina imamo za imunizaciju i koliko ih je najavljeno u narednom periodu, samo na toj adresi možemo saznati.

Podsjetimo, u ponedjeljak 14.juna je nastavak, odnosno radikalizacija štrajka 8000 medicinara u kantonu, a pacijenti su zabrinuti i zbunjeni.

‘Nakon što nadležni ministar nije našao za shodno da se obrati predstavnicima većinskih sindikata koji okupljaju osam hiljada radnika u javnom sektoru Kantona Sarajevo, da ih pozdravi i kaže da je traženje rješenja ovog problema prioritet ove Vlade, a znamo da su ministri i premijer razgovarali sa ugostiteljima ili rješavali na livadi problem količine krompira u studentskim tanjirima, jasno je da je jedini način bila radikalizacija štrajka.’ – izjavila je prethodno Mubera Šahinagić iz Sindikata radnika u zdravstvu za N1.