BiH

Pedro Sanchez

Španski premijer u Sarajevu: Moja posjeta je podrška Vlade Španije regiji, a posebno BiH

30/07/2022

Kraljevina Španija u drugoj polovini iduće godine preuzima predsjedavanje EU. Ja se nadam da će BiH do tada, imajući u vidu izjavu koju su politički lideri dali u Briselu, postati kandidat za članstvo u EU

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine razgovarali su danas u Sarajevu sa predsjednikom Vlade Kraljevine Španije Pedrom Sánchezom Pérez-Castejónom o bilateralnim odnosima dviju država, evropskom putu BiH i reformama koje je potrebno obaviti da bi BiH što prije dobila kandidatski status.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je nakon sastanka u izjavi za medije istakao odlične odnose između BiH i Španije, te podsjetio da je Sánchez na posljednoj sjednici Evropskog vijeća 23. juna snažno podržavao kandidatski status za BiH. Izražavajući zahvalnost, Džaferović je dodao da je to za BiH jako važno.

– Kraljevina Španija u drugoj polovini iduće godine preuzima predsjedavanje EU. Ja se nadam da će BiH do tada, imajući u vidu izjavu koju su politički lideri dali u Briselu, postati kandidat za članstvo u EU – dodao je Džaferović.

Govoreći o bilatateralnim odnosima BiH i Španije, Džaferović je naveo da su oni prijateljski, bez otvorenih pitanja i na političkom nivou zaista odlični. Iskorak se može napraviti kada je riječ o ekonomskoj suradnji, odnosno unaprijeđenju investiranja i robnoj razmjeni. Pored toga, kako je dodao, saradnja se može unaprijediti i u oblastima turizma, obrazovanja i kulture.

Španski premijer Pedro Sánchez je izrazio zahvalnost na ukazanom gostoprimstvu dodajući da je lično i sentimantalno vezan za BiH.

– Moja posjeta je zapravo podrška Vlade Španije regiji, a posebno BiH. Španija pruža podršku teritorijalnom integritetu BiH, kao i ulasku BiH u EU – istakao je Sánchez naglašavajući značaj regionalne saradnje.

U svojoj poruci političkim liderima Sánchez je naglasio da je prvo potrebno smanjiti tenzije i retoriku podjela, zatim vratiti se odlučivanju u institucijama i pronaći dobra rješenja što će uvijek imati podršku međunarodne zajednice.

– I na kraju, moraju se interesi građana staviti u prvi plan i to je ono što je bitno. Moraju se provesti reforme da bi se građanima omogućio bolji život – poručio je Sánchez nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.