Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zakon o doprinosima

Spašavanje više hiljada radnika u IT sektoru: Upućen amandman na zakon Vlade FBiH

predstavnicki dom pfbih fena (1)

BIT Alijansa uputila amandman na Zakon o doprinosima kako ne bi došlo do stagnacije u najbržoj rastućoj grani industrije u FBiH

Na dvodnevnom zasjedanju Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zakazanoj za 28. i 29. mart naći će se dva zakona, koja su u poslednje vrijeme u javnosti izazvali najviše pažnje, budući da se radi o rješenjima koja direktno zadiru u određivanje plaća, a time i na sposobnost poslodavaca da zadrže postojeću radnu snagu.

Piše: A. DUČIĆ

Riječ je o zakonima o doprinosima i porezu na dohodak. U Vladi FBiH kao najznačajniju stvar ističu smanjenje stope doprinosa sa 41,5 na 32,5 posto, gdje će ušteda od 9 posto u pogledu doprinosa biti dovoljna da se plate povećaju. Ipak, pojedine odredbe ovih zakona izazvale su  dosta polemika među opozicijom, poslanicima, poslodavcima, radnicima…

Udruženje BIT Alijansa koja okuplja najuspješnije kompanije u IT sektoru u BiH uputilo je svim poslanicima amandman Zakona o doprinosima, jer bi u suprotnom, kako ističu moglo doći do stagnacije ovog sektora koji zapošljava više hiljada radnika. U proceduru ga je u konačnici predložio poslanik Damir Mašić.

Tako se ovim amandmanom u članu 17. Prijedloga Zakona o doprinosima dodaje novi stav prema kojim “izuzetno od odredbe stave (1) ovog člana za radnike u IT industriji kojima se isplaćuje mjesečna plata u visini iznad prosječne neto plate u FBiH, mjesečna osnovica za obračun doprinosa predstavlja iznos neto plate isplaćene u period od šest mjeseci prije stupanja na snagu ovog zakona, pod uslovom da je neto plata povećana u visini od 15 do 20 posto u odnosu na iznos prosječne neto plate isplaćene tom radniku u period od šest mjeseci prije stupanja na snagu ovog zakona”.

-U svakoj narednoj godini osnovica bi ostala ostala ista osim za slučaj dodatnog povećanja neto plate kada će osnovica predstavljati iznos od 90 posto prosječne neto plate isplaćene u posljednih šest mjeseci prethodne godine s tim što za korištenje mjesečnog osnova iz ovog stave dodatno povećanje prosječne neto plate može biti maksimalno 20 posto u odnosu na prethodnu godinu – kaže se u amandmanu.

Damir Maglajlić, izvršni direktor BIT Alijanse, kaže da je suština predloženog amandmana  osiguravanje konkretnog i kvalitetnog poticaja vlasti prema IT kompanijama u FBiH, kako bi lakše zadržali visokokvalifikovane radnike u BiH i nastavili dalji rast ovog sektora. Ističe da su kadrovi ključni za IT sektor, koji je u ovom trenutku najbrže rastuća grana industrije u FBiH i koja je od strane Vlade i Parlamenta FBiH označena strateškom industrijom u Strategiji razvoja FBiH za naredni šestogodišnji period.

Pojašnjava da se predloženi amandman odnosi isključivo na stručne radnike u IT sektoru i primjenjiv je jedino u slučaju kada poslodavac poveća platu takvom radniku i to za minimalno 15 posto. Tada dolazi do umanjenja osnovice, ali ona opet ne može biti niža od osnovice koja je bila prije tog povećanja.

-To znači da fondovi ne gube bilo kakav prihod, a poslodavci imaju manji trošak kod povećanja plata, što im osigurava sredstva ne samo za povećanje plata, već i novo zapošljavanje. Važno je naglasiti da bi ta „nova“ osnovica već u drugoj godini rasla, čime bi se povećao i prihod fondova. Dakle, cilj ovog amandmana je da se pomogne kompanijama da značajnije povećaju plate i tako stimulišu radnike da ostanu u BiH, jer drugog načina nema,  a da država osim koristi koju ima kad spriječimo odlazak tih ljudi, također ima i veći prihod i to na dva načina, kroz rast osnovice na koju se obračunavaju doprinosi i zadržavanje visokoobrazovanih kadrova u BiH i njihov značajan doprinos ekonomiji. Očekujemo da donosioci odluka prepoznaju značaj i potencijal IT industrije kao pokretača ukupnog ekonomskog, ali i strateškog razvoja naše zemlje. Pozivamo stoga Vladu i sve parlamentarce da ozbiljno razmotre ovaj prijedlog i podrže ga,  kako bi osigurali dalji razvoj ove strateške industrije – rekao je Maglajić.