Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Spasovski i Mektić: Potrebna je bolja suradnja za borbu protiv terorizma

55409d49-c7e8-4848-8db0-745bb0094cfb-dragan-mekic-april15nb10-718×446

Ministar unutrašnjih poslova Republike Makedonije Oliver Spasovski, primio je ministra bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića, s kojim je razgovarao o aktuelnim izazovima s kojima se suočavaju dvije zemlje s aspkekta bezbjednosti, o međusebnim odnosima dviju zemalja, kao i o mogućnostima za unapređenje i produbljenje suradnje u više sfera.

Razgovarali smo o suradnji oko borbe protiv terorizma, suradnji u borbi s izbjegličkom krizom, kao i o tome kako možemo pomoći jedni drugima. Postigli smo govor o potpisivanju dva ugovora koji će značiti uzajamno priznavanje vozačkih dozvola u Makedoniji i Bosni i Hercegovini i ulaz u naše zemlje s ličnim kartama. Razgovarali smo i dogovorili smo se o inicijativi za bolju uzajamnu suradnju u borbi protiv terorizma i sprečavanja krijumčarenja oružja”, izjavio je Spasovski.

Ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić, je između ostalog izjavio da su na sastanku bila razmijenjena mišljenja za bolju suradnju koja je u ovakvim okolnostima neophodna.

“Mi imamo tradicionalno dobre odnose, ali određeni bezbjednosni izazovi, kao što je to terorizam i krijumčarenje oružja postaju sve kompleksniji, zbog čega je i potrebna bolja suradnja, kako bi spriječili ove događaje koji su prijetnja i za Makedoniju i za Bosnu i Hercegovinu”, izjavio je ministar Mektić.

“Konstatirali smo da borba protiv terorizma neće biti uspješna ukoliko se zatvaramo u svojim nacionalnim granicama i to za sada predstavlja najveći problem, jer ne postoji visok stepen suradnje dok teroristi surađuju veoma dobro”, dodao je Mektić, kazujući da je sa svojim makedonskim kolegom Spasovskim, razgovarao o dogovoru za stvaranje regionalne mreže na području Zapadnog Balkana, koji podrazumijeva zajedničku borbu protiv terorizma i krijumčarenja oružja, s ciljem veće bezbjednosti građana Zapadnog Balkana.

Bosanskohercegovačkog ministra odbrane Mektića primio je i makedonski predsjednik Đorđe Ivanov. Tokom sastanka potvrđeni su tradicionalno dobri odnosi Makedonije i BiH kao i potreba za proširenjem i produbljenjem suradnje i više oblasti koje su od uzajamnog interesa.