BiH

“Operation Alliance Shield”

Specijalne jedinice FUP-a učestvovale u vježbi koju je organizovala Američka ambasada

15/10/2021

Ta vježba predstavlja simulaciju stvarne sigurnosne situacije i pripravnosti u hitnim situacijama s ciljem prikazivanja spremnosti, obučenosti i koordinacije policijskih i sigurnosnih službi u Bosni i Hercegovini

Policijski službenici Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije učestvovali su u vježbi “Operation Alliance Shield” u organizaciji Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Ta vježba predstavlja simulaciju stvarne sigurnosne situacije i pripravnosti u hitnim situacijama s ciljem prikazivanja spremnosti, obučenosti i koordinacije policijskih i sigurnosnih službi u Bosni i Hercegovini.

Jedan od ciljeva vježbe je uspostava lanca zapovijedanja i kontrole radi efikasnije komunikacije i bržeg odgovora.

Osim policijskih službenika Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije, u vježbi su učestvovali Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Državna agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine kao i druge službe.

Vježba dio višemjesečne obuke bosanskohercegovačkih policijskih i sigurnosnih agencija sa Regionalnim uredom za sigurnost, sigurnosnom službom i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Takve vježbe se redovno provode širom svijeta s ciljema stvaranja sigurne zajednice.

Simulacijska vježba je provedena uspješno, a policijski službenici su prilikom izvođenja ove vježbe koristili helikopter, kao i ostalu neophodnu opremu za efikasno djelovanje u ovakvim situacijama, saopćeno je iz FUP-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.