Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Povećan priliv migranata

Specijalni predstavnik Vijeća Evrope za migrante posjetio Službu za poslove sa strancima

IMG_0481

Ovom prilikom Boček je izrazio zadovoljstvo uslovima i organizacijom funkcionisanja privremenog prihvatnog centra Ušivak

Specijalni predstavnik Vijeća Evrope za migrante i izbjeglice Tomaš Boček posjetio je danas Službu za poslove sa strancima i tom prilikom održao sastanak s rukovodstvom Službe o aktuelnim migracionim izazovima sa kojima se suočava BiH.

Direktor Službe za poslove sa strancima, Slobodan Ujić upoznao je specijalnog predstavnika sa radom Službe, nadležnostima, i ulogom koju Služba ima u u uslovima višestrukog povećanja migranata u BiH. Predmetom rada Službe za poslove sa strancima je bilo više od 23.000 migranata koji su registrovani i biometrijski obrađeni.

Svrha Bočekove misije jeste prikupljanje informacija o stanju migranata i izbjeglica te izrada prijedloga za konkretne aktivnosti Vijeća Evrope u smislu pružanja podrške BiH i Hrvatskoj koje se suočavaju s povećanim prilivom migranata.

Ovom prilikom Boček je izrazio zadovoljstvo uslovima i organizacijom funkcionisanja privremenog prihvatnog centra Ušivak kojim upravlja Služba za poslove sa strancima uz podršku IOM-a.

Direktor se zahvalio gospodinu Bočeku na posjeti i pruženoj podršci, i naglasio je potrebu dodatnog jačanja kapaciteta nadležnih institucija i agencija BiH koje se suočavaju sa izazovom povećanog priliva migranata, kako bi zajedničkim djelovanjem i svakodnevnom saradnjom uspješno nosili sa izazovima povećanog priliva migranata u BiH.