Potpredsjednik SNSD-a

Špirić: Ako se oni kojima su puna usta BiH nastave igrati tražit ćemo druga rješenja

spiric dzaferovic komsic

“Dodik je rekao o kojim se rješenjima radi i nijedno od njih nije izvan Dejtonskog mirovnog sporazuma”, naglasio je Špirić

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je danas da treba dati šansu sporazumu o formiranju vlasti u BiH, ističući da nijedno od rješenja, koje je najavio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u slučaju da do 5. septembra ovaj sporazum ne bude realizovan, ne izlazi iz Dejtonskog sporazuma.

“Treba dati šansu tom sporazumu, ukoliko se oni kojima su puna usta BiH još jednom ne budu poigravali time”, rekao je Špirić Srni.

Prema njegovim riječima, ukoliko se opstrukcije nastave unedogled, naravno da će se morati tražiti druga rješenja.

“Dodik je rekao o kojim se rješenjima radi i nijedno od njih nije izvan Dejtonskog mirovnog sporazuma”, naglasio je Špirić.

On je dodao da političke snage iz Sarajeva koje se poigravaju sporazumom o formiranju vlasti moraju da stave prst na čelo i da svi zajedno treba da učine napor kako bi do 5. septembra Zoran Tegeltija bio imenovan za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

“Novi saziv Vijeća ministra treba da na svoje sjednice stavi sva otvorena pitanja i traži rješenja za njih. To je za mene logično i normalan slijed, a ucjenjivati saziv Vijeća ministara koji još nije izabran, nonsens je koji vodi BiH u slijepu ulicu”, zaključio je Špirić.

Dodik je rekao juče da je spreman da se do 5. septembra pojavi u Predsjedništvu i da se riješi pitanje formiranja Savjeta ministara, te da će u protivnom biti održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti razmotreno pitanje prenosa brojnih nadležnosti na nivo BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je nakon jučerašnjeg otkazivanja sjednice Predsjedništva da želi da vjeruje da će do 5. septembra, kada ističe rok za realizaciju sporazuma o formiranju vlasti u BiH, biti postignut dogovor, ali da se boji da je izvjesniji scenario koji je najavio Dodik.