Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedavajući Doma naroda

Špirić: Mislim da neće doći do povećanja plata svima u državnim institucijama

nikola spiric (1)

Mišljenja je da postoje državni službenici, prije svih policajci, koji imaju niske plate te smatra da o tome treba razmišljati

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić (SNSD) utiska je da nakon svake sjednice toga doma ima dosta negativne energije.

– Moj opći utisak je da je toliko negativne energije svaki put, na svakoj od sjednica. Vidim sve manje prostora da ljudi žele dijalog, da se stvari pomaknu u Bosni i Hercegovini – naglasio je Špirić u izjavi novinarima, nakon današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Upitan za inicijativu delegatkinje Kluba Srba Dušanke Majkić (SNSD) kojom je zatražila analizu stanja u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, kazao je da je to urađeno iz najboljih namjera.

Dugo se, kaže, vode rasprave o tome da se sagleda stanje u Ministarstvu vanjskih poslova, diplomatsko-konzularnim predstavništima te zadiranju u nadležnosti drugih institucija iako se zna da je Predsjedništvo BiH zaduženo za vanjsku politiku.

– To je izazvalo nepotrebne rasprave jer tek očekujemo da se uradi analiza da bi se otvorila kvalitetna rasprava – naglasio je.

Na novinarsko pitanje da li će biti povećane plate u državnim institucijama što je predviđeno ovogodišnjim budžetom bh. institucija, Špirić je kazao da je potrebno sačekati da taj dokument dođe pred delegate Doma naroda, a misli da neće doći do povećanja plata svima u državnim institucijama.

– Hoće li doći do neke diferencirane izmjene vidjet ćemo, ali to zahtijeva korjenitu izmjenu Zakona o platama i naknadama – podvukao je Špirić.

Mišljenja je da postoje državni službenici, prije svih policajci, koji imaju niske plate te smatra da o tome treba razmišljati.