BiH

Špirić osvanuo i u svjetskim medijima

12/09/2018

Nikola Špirić, poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, stavljen je na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zbog umiješanosti u značajnu korupciju, navedeno je jučer u saopštenju State Departmenta.

Njemu i članovima njegove uže porodice zabranjen je ulazak u SAD. Nije trebalo dugo da ova vijest odjekne i u uglednim svjetskim medjima.

Financial Times navodi da je Špirić član SNSD-a te da se ponovo kandidovao na izborima.

„Špirić je ranije bio pod istragom u BiH, ali nikada nije zvanično optužen. BiH još uvijek ima slabe institucije koje ne mogu da se izbore sa korupcijom, a to je zapravo jedan od osnovnih zahtjeva Evropske unije kojoj BiH želi da se pridruži“, piše Financial Times.

Podsjetili su da da je predsjednik RS-a Milorad Dodik pod sankcijama SAD-a još od januara 2017. godine.

Reuters navodi da su sankcije Špiriću uvedene zbog „značajne korupcije“ nekoliko sedmica prije Općih izbora u BiH, zbog čega je Dodik optužio američku ambasadoricu Maureen Cormack da stoji iza ovog „pokušaja da se potkopa SNSD“.

Ova agencija također podsjeća da je Dodik još prije mjesec optužio Amerikance da se miješaju u izborni proces, na što su oni kratko odgovorili: „To su divlje teorije zavjere“.

O Špirićevim sankcijama pišu i mediji u regiji. Jutarnji list u Hrvatskoj navodi da je „najbliži Dodikov saradnik osvanuo na crnoj listi SAD-a“.

„Bivši radikal utopljen u čitav niz korupcijskih afera za sve optužio ‘Soroševu ambasadoricu'“, istakli su.

Srbijanski RTS piše da su SAD na “crnu listu” stavile i Špirićevu suprugu Nadu Špirić, sina Aleksandra Špirića i kćerku Jovanu Špirić.

Prenijeli su i izjavu Milorada Dodika koji je, komentarišući uvođenje sankcija Špiriću, rekao da je veoma zabrinjavajuće da se samo 28 dana prije održavanja izbora američka ambasadorica Maureen Cormack „ovako flagrantno umiješala u političke procese i izbore u BiH“.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.