Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potpredsjednik SNSD-a

Špirić: Pravo je čudo da nekome smeta zastava RS-a u Predsjedništvu

spiric

Govoreći o inicijativi SNSD-a da bude postignuto jedinstvo srpskih predstavnika u institucijama BiH, Špirić je istakao da ona nije deklarativnog, već suštinskog karaktera

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je danas da je 23 godine poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma vrijeme da se svi u BiH okrenu jedni prema drugima i da se prestane sa praksom negiranja simbola.

– Pravo je čudo da nekome smeta zastava Republike Srpske unutar Predsjedništva BiH, a pogotovo da bude prisutna u oba doma Parlamentarne skupštine BiH na čemu ćemo mi iz SNSD-a insistirati – rekao je Špirić Srni.

On je naglasio da predstavnicima Republike Srpske u  institucijama ne smetaju simboli FBiH i BiH, te da ne vidi razlog zašto bi nekome smetali simboli RS-a.

-Oni kojima smetaju simboli Republike Srpske poručuju nam da im smeta i Republika Srpska, što ni u kom slučaju nije dobro za BiH – istakao je Špirić.

Govoreći o inicijativi SNSD-a da bude postignuto jedinstvo srpskih predstavnika u institucijama BiH, Špirić je istakao da ona nije deklarativnog, već suštinskog karaktera.

-Niko nema pravo da političko jedinstvo smatra deklarativnim, jer nam treba suštinsko jedinstvo koje će onemogućiti urušavanje ili podrivanje institucija i ustavnog poretka RS-a – naglasio je Špirić, koji je izabran za delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Prema njegovim riječima, svako podrivanje Ustava i institucija Republike Srpske mora biti zakonski kažnjivo i definisano da ono predstavlja krivično djelo.

-To znači da treba mijenjati Krivični zakonik Republike Srpske u kojem bi takve aktivnosti bile zakonski sankcionisane – naglasio je Špirić.