BiH

Dom naroda

Špirić: Učiniti sve da dođe do reforme Izbornog zakona BiH

15/04/2021

Dogovoreno je da budu tri predstavnika Doma naroda, tri predstavnika Vijeća ministara BiH i da svaki klub u Predstavničkom domu imenuje da po jednog predstavnika, kako bi u Intereresornoj radnoj grupi bila zastupljena i opozicija

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nikola Špirić (SNSD) izjavio je da je na današnjoj sjednici Zajedničkog kolegija oba doma državnog parlamenta razgovarano o formiranju Interresorne radne grupe koja će se baviti reformom Izbornog zakona BiH.

Kako je potvrdio dogovoreno je da budu tri predstavnika Doma naroda, tri predstavnika Vijeća ministara BiH i da svaki klub u Predstavničkom domu imenuje da po jednog predstavnika, kako bi u Intereresornoj radnoj grupi bila zastupljena i opozicija.

Smatra da je to kvalitetan pomak koji su danas napravili, da proces bude javan, transparentan, otvoren i da učine sve da dođe do reforme Izbornog zakona.

Na pitanje da li će u Interresornoj radnoj grupi biti i članovi Centralne izborne komisije, podsjetio je da je prethodna odluka Zajedničkog kolegija u zaključku stvorila mogućnost da se akademska zajednica i ostali, ukoliko se ukaže potreba, uključe.

– Međutim u ovoj odluci nema decidno nabrojane Centralne izborne komisije BiH, ni predstavnika akademske zajednice, ni vladinih organizacija, ali u procesu će se vidjeti kada ima potrebe da se neko uključi – naveo je Špirić.

Dodao je da prvo domovi PSBIH treba da potvrde ovaj zaključak, da popune Interresornu radnu grupu iz svog sastava, Vijeće ministara BiH iz svog, da potom radna grupa definira pravila ponašanja i počinje s radom, a realno je očekivati da u prvom kvartalu narednog mjeseca radna grupa bude operativna.

Špirić je ocijenio da je dobro da je ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić-Radman posjetio Bosnu i Hercegovinu, dodajući da je Hrvatska kao susjedna zemlja važna za BiH, pogotovo što je jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera.

Naveo je da je tokom sastanka članova kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH s hrvatskim ministrom otvoreno razgovarano o zastojima u saradnji, o neuralgičnim tačkama i na koji način to prevazići.

Iskazana je spremnost da oba doma PSBiH rade na tome da ono što se tiče zakonodavne vlasti bude na liniji uspostavljanja što snažnije i produktivnije saradanje.

Špirić kaže da su spominjali i “nepostojeći papiri”, dodajući da za Bosnu i Hercegovinu ni jedan papir izvana ne može biti od koristi, jer je mnogo “nepostojećih papira” o BiH kružilo oko nje i samo je proizvodilo histeriju unutar BiH.

– Dok BiH unutar sebe ne dođe do zajedničke vizije njene budućnosti, jedinstvenog dogovora, bojim se da će pomoć prijatelja izvana biti neproduktivna – zaključio je Špirić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.