Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SPKD “Prosvjeta” Sarajevo: Povodom Vaskrsa u srijedu nastup poetskog kabarea „Ivo Andrić”

BiH

prosvjeta (2)

U povodu obilježavanja pravoslavnog praznika Vaskrsa, koji ove godine pada u nedjelju, 1. maja, Srpsko prosvjetno-kultrno društvo “Prosvjeta” Sarajevo će u srijedu sarajevskoj publici pokloniti nastup poetskog kabarea „Ivo Andrić“ iz Beograda.

Predsjednik Upravnog odbora SPKD “Prosvjeta” Dejan Garić najavio je događaje koji će biti organizovani povodom Vaskrsa.

Istakao je da će građani u narednu srijedu imati priliku da gledaju poetski kabare “Ivo Andrić” iz Beograda. Prema njegovim riječima, radi se o predstavi koja je osmišljena prije oko četiri godine i koja za to vrijeme putuje, ne samo regionom nego i širom Evrope.

“Poetski kabare donosi svojevrsnu posvetu životu i radu našeg Nobelovca Ive Andrića”, istakao je Garić pojašnjavajući da u predstavi koja traje oko sat vremena pokušavaju da dočaraju život i rad Ive Andrića kroz sve ono što se zna i ne zna o ovom nobelovcu.

Dakle, u poetskom kabareu „Ivo Andrić“ nastoji se osvjietliti Andrića kao pjesnika, čovjeka koji je volio muziku, i koji je duboko promišljao o svijetu, o narodu, politici, državi i kulturi, starosti i mladosti, ljubavi i smrti.

Publika će prvi put čuti i nekoliko pjesama koje je na Andrićeve stihove komponovao Rade Radivojević; omiljene pjesme Ive Andrića koje su mu pjevane u Stokholmu na dodjeli Nobelove nagrade, dio njegove besjede – O priči i pričanju, nekoliko priča o malim ljudima – pijačnim prodavcima, berberima, putujućim cirkusantima, kao i njegovu ljubavnu priču – trideset godina Andrić je strpljivo volio jednu ženu, dok mu ona nije konačno postala supruga.

Ovaj svojevrsni omaž Andriću izvode glumci Narodnog pozorišta u Beogradu Vjera Mujović i Aleksandar Srećković Kubura, kao i kompozitor Rade Radivojević.

Misija OSCE-a u BiH je podržala održavanje ove manifestacije.

Predsjednik Društva Savo Vlaški je kazao da svake godine obilježavaju vaskršnje praznike, a već šest godina organizuju i božićni koncert.

Koncerte uspijevaju, kako je kazao, održavati zahvaljući pomoći njihovih prijatelja. Izrazio je zahvalnost Ministarstvu odbrane BiH, kao i Domu Oružanih snaga (OS BiH) koji im besplatno daje dvoranu i pomaže u tehničkoj organizaciji koncerta.

prosvjeta (1)

Svim pravoslavnim vjernicima čestitao je Veliki petak i nastupajuće vasrkšnje praznike, i zaželio da ih provedu u miru, ljubavi i prijateljstvu.

Hrišćanski praznik Vaskrs, kojim se obilježava Isusovo vaskrsenje iz smrti, obiluje običajima koji posebno raduju najmlađe.

Veliki Vaskršnji ili Časni post, kako ga još nazivaju, traje sedam sedmica uoči Vaskrsa, a završava se na sam praznik. Tokom posta, vjernici se odriču svih namirnica životinjskog porijekla, takozvane masne ili mrsne hrane. Pravoslavlje kazuje da post uči pokajanju, praštanju i pravoj molitvi. Tokom posta, vjernici se suzdržavaju od ružnih misli, riječi i djela, više se mole i čine dobra djela.

Farbanje jaja uoči Vaskrsa običaj je koji najviše raduje najmlađe. Jaja se farbaju u četvrtak uoči Vaskrsa, mada se u nekim dijelovima balkanskih zemalja taj običaj praktikuje i na Veliki petak, iako se smatra da se taj dan ne treba ništa raditi. Jaja se najčešće farbaju u crvenu boju, a oni nešto stariji to rade u lukovini.

Na dan Vaskrsa jaja se “kvrcaju”, a onaj čije jaje ostane čitavo, smatra se pobjednikom. Farbana jaja poklanjanju se prijateljima i gostima, a običaj je i izabrati jedno najljepše jaje, koje će do sljedećeg Vaskrsa ostati u svojstvu “čuvarkuće”.