Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

SPONA: Samoprozvani lideri sarajevskih studenata već na budžetskim jaslama

17/07/2018

Proteklih dana smo imali priliku svjedočiti žustrim raspravama i reakcijama koje je izazvao Nacrt kodeksa ponašanja i odijevanja na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA). Posebnu pažnju javnosti privuklo je rukovodstvo Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS), od kojih nerijetko čujemo da je korvno i jedino legalno predstavničko tijelo studenata na Univerzitetu.

Trenutno rukovodstvo se nalazi u tehničkom mandatu što znači da je u mogućnosti primjenjivati dosadašnje odluke, ali ne i donositi nove – što je i razlog pisanja samog teksta.

Mandat članova Izvršnog odbora SPUS-a istekao je 5. juna. tekuće godine. Nakon upućenog zahtjeva trećine članova Skupštine Udruženja, ni predsjednik Skupštine, dr. Bekir Rovčanin, a ni predsjednik Udruženja, Merim Serdarević, nisu sazvali istu.

Novonastala situacija se implicira i na predstavnike studenata u najvišem stručnom i akademskom tijelu Univerziteta, odgovornom za odlučivanje o svim akademskim pitanjima – Senatu. Trenutni saziv SPUS-a ne može imenovati nove predstavnike u Senatu. Svjesno odlažući redovnu Skupštinu na kojoj je potrebno izabrati novo rukovodstvo, koje će zatim imenovati predstavnike u Senatu, direktno ugrožava rad Senata, te narušava ugled svih studenata Univerziteta.

Sljedeći Senat studenti su bez predstavnika. Ko će na sljedećem Senatu zastupati interese studenata i stav kada je u pitanju Kodeks, ako je jedina osoba koja istom može prisustvovati legalno studentica-prorektorica Rijana Jusufbegovic?

To da SPUS nije nepolitička, nestranačka, nevladina i neprofitna organizacija koja poštuje načelo jednakosti svih studenata, kako nalaže Statut Udruženja, govore i funkcije predstavnika, radni i volonterski angažman, te istupi u medijima.

Predsjednik Skupštine SPUS-a (Bekir Rovčanin) status studenta je izgubio prije godinu dana diplomirajući na Medicinskom fakultetu i trenutno je zaposlenik Doma zdravlja Stari grad.

Predsjednik SPUS-a (Merim Serdarević) zaposlen je kao pravnik na TVSA.

Zamjenica predsjednika i studentica-prorektorica (Rijana Jusufbegović) kandidatkinja je za zastupnicu u Skupštini KS.

Predstavnik studenata u Upravnom odboru (Haris Zahiragić) je zaposlenik ZZO KS i kandidat za zastupnika u Skupštini KS.

Ovim putem dolje potpisana udruženja studenata, kao članice SPUS-a, želimo javno iskazati svoje nezadovoljstvo i ogorčenost. Također, smatramo da je potrebno i neophodno da svi upisani studenti na UNSA budu informisani i u potpunosti upućeni.

Kao legalno izabrani predstavnici na svojim fakultetima, zahtijevamo i da rukovodstvo SPUS-a izvrši svoju obavezu prema nama i sazove Izbornu skupštinu. U protivnom, bit ćemo primorani da istupimo iz tijela koje ne želi demokratski da nas predstavlja, stoji u saopštenju Asocijacije studenata FPN Sarajevo na kraju kojeg su navedene i studentske asocijacije koje žele promjene.

Studentske asocijacije, koje žele promjene:
– Asocijacija studenata arhitekture
– Asocijacija studenata Fakulteta političkih nauka SPONA
– Asocijacija studenata Građevinskog fakulteta u Sarajevu
– Asocijacija studenata Prirodno-matematičkog fakulteta
– Udruženje studenata Elektrotehničkog fakulteta “Steleks” Sarajevo
– Udruženje studenata Fakulteta islamskih nauka
– Udruženje vijeće studenata Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne sstudije
– Asocijacija studenta Muzičke akademije
– Asocijacija studenta Akademije lilovnih umjetnosti
– Asocijacija studenata Akademije scenskih umjetnosti

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.