Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izrada web stranice

Sporan tender Općine Centar, oni tvrde da ne žele eliminisati stotine firmi

zgrada opcine centar srdhan mandic

Pratimotendere.ba: Ovim tenderom postavlja se niz eliminatornih uvjeta, traže tehnologije koje su zastarjele. Iz Općine Centar negiraju ove navode

Općina Centar na čelu s načelnikom Srđanom Mandićem raspisala je 15. aprila tender kojim nabavlja uslugu izrade nove općinske web stranice. Ova javna nabavka teška je 60.000 KM, a u ovaj iznos nije uračunat PDV.

Piše: A. DUČIĆ

Međutim, sam tender, najblaže rečeno, otvara prostor za mahinacije. Naime, portal Pratimotendere.ba, specijalizirani portal za monitoring javnih nabavki u BiH, otkrio da se ovim tenderom postavlja niz eliminatornih uvjeta na način da se traže tehnologije koje su nesigurnije i više zastarjele u poređenju s nekim drugim.

Eksperti iz ove oblasti su za navedeni portal naveli niz spornih stvari u ovoj javnoj nabavci koja se provodi metodom otvorenog postupka.

– Sistem „ključ u ruke“, razvoj na WAMP platformi, SSL feature, razvijanje custom CMS-a prema zahtjevu naručioca, dostava izvornog koda, održavanje – garancija za punu funkcionalnost 36 mjeseci, dorada – proširenje funkcionalnosti instaliranih modula – do 100 radnih sati, pristup web serveru za upload nove stranice, održavanje stranice i/ili otklanjanje problema vrši se putem VPN konekcije isključivo iz prostorija naručioca, rok izrade i implementacije: definisat će se za svaki ugovor posebno, max. 30 dana, vrsta, kvalitet i funkcionalnost softvera – tačno prema zahtjevu – navodi se u analizi portala Pratimotendere.ba.

Kada je riječ o dijelu koji glasi „razvoj na WAMP“ platformi eksperti iz ove oblasti su za PratimoTendere istakli da se na ovaj način diskvalifikuje stotine firmi iz BiH. Nadalje, kako je pojašnjeno, to znači da rješenje mora biti razvijeno na bazi PHP i MySQL tehnologija. U vezi s tim, ističu, treba naglasiti da je PHP tehnologija “mrtva”, spora i ima kontinuirani pad kroz godine, a MySQL ima mnogo tehničkih ograničenja u poređenju sa, na primjer, Microsoft SQL-om.

Kako Fokus.ba nezvanično saznaje, stavke tendera su tako postavljene da sve ukazuje da bi posao mogla dobiti firma s kojom Općina Centar već sarađuje. Nju međutim nećemo imenovati budući da ovaj tender još nije zaključen.

Iz Ureda odnosi s javnošću Općine Centar su na upit Fokusa poslali njihov stav o svemu, a odgovor je pripremio Odsjek za informatiku Općine Centar.

– Tenderski materijal za javnu nabavku „Usluga izrade nove općinske web stranice“ je objavljen 15.4.2022. godine u otvorenom postupku (najtransparentnijem obliku javne nabavke). Do 30.4.2022. godine (rok je postavljen od sistema Javnih nabavki) niti jedan potencijalni ponuđač se nije obratio sa zahtjevom za pojašnjenje tenderske dokumentacije što dokazuje da ne stoje navodi koji nam se imputiraju. Takođe nije upućena niti jedna žalbu na tehničku dokumentaciju (mada je rok još aktuelan – deset dana od podizanja tehničke dokumentacije, teoretski maksimalno do 15.5.2022. godine), kazali su nam iz Općine Centar.

Odabir tehnologije je, navode, izvršen zbog činjenica da je na ovoj tehnologiji zasnovana i postojeća stranica uz tvrdnju da je ne mijenjaju iz tehnoloških razloga. Na ovoj tehnologiji je, tvrde iz Općine Centar, razvijeno stotine hiljada web stranica u svijetu, a i dalje se intenzivno koristi, pružaju različiti vidovi edukacije.

– Sama popularnost odabira tehnologije omogućava da veći broj firmi učestvuje u ovom tenderu ukoliko ispune druge uslove, na osnovu Zakona o javnoj nabavci. Dakle, nije namjera da se eliminišu „stotine firmi iz BiH“, već naprotiv, da se omogući što veće učešće. Educiranosti uposlenika Odsjeka za informatiku za korištenje ovih tehnologija. HP je zastupljen u više od 78% stranica u svijetu i da ima najveću bazu web programera – ističu iz Općine Centar.