Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sporazum koji će upotpuniti izvršenje sudskih odluka za oduzimanje nelegalne imovine

kapo i vehabovic

Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom i Sudska policija Federacije BiH potpisali su sporazum o saradnji. Sporazum su potpisali direktor Agencije Kenan Kapo i glavni zapovjednik Sudske policije FBiH Edin Vehabović.

Ovaj sporazum dovest će do dodatnog ubrzavanja postupka upravljanja s oduzetom imovinom i učinkovitije primjene Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine kaznenim djelom u FBiH. Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i predsjednik Vrhovnog suda FBiH Milorad Novković, koji je i sam istakao značaj ovakvog sporazuma.

Kapo je istakao da je Agencija formalno započela svoj rad 2. juna 2015. godine, a da su joj u okviru zakona propisane nadležnosti po pitanju upravljanja oduzete imovine bilo trajno ili privremeno.

– Mi smo od tada radili na stvaranju pretpostavki za rad agencije, odnosno za početak primjena nadležnosti. Vršenje analiza i edukacije smo prošle godine radili u punom kapacitetu i ono što me raduje jeste da smo prošle godine u FBiH obučili 350 polaznika – kazao je Kapo.

On je dodao da je dosta rađeno na izradi podzakonskih akata.

– Utvrđeno je na osnovu podataka da su od reforme pravosuđa 2003. godine sudovi širom FBiH donijeli rješenja o oduzimanju imovine negdje vrijednosti oko 15 miliona KM. Ovaj zakon se trenutno primjenjuje u 29 krivičnih predmeta i da je privremeno zaplijenjena imovina u vrijednosti mnogo većoj nego je to bilo u proteklih 12 godina – kazao je Kapo.

Direktor je istakao da nemaju operativnu nadležnost u smislu da kada izađu na lice mjesta ne mogu stvoriti sigurnosni ambijent.

– Neko ga mora stvoriti da bismo mi nesmetano ušli, ukoliko bude otpora…Oduzimanje samih vozila na terenu. Ne može Agencija oduzeti vozilo, već policijske agencije to rade. Sada sa sporazumom riješeno je i to pitanje, oni će oduzeti vozilo i deponovat će ga u naše skladište – dodao je Kapo.

Glavni zapovjednik Sudske policije FBiH Edin Vehabović kazao je da ovo nije novi posao za Sudsku policiju.

– Sudska policija već radi ovu vrstu poslova. Upravo Sudska policija što se tiče nadležnosti je spremna što se tiče normativnog dijela. Ali, ono što bih naglasio jeste da naglasim potrebu jačanja daljnjih kadrovskih i materijalnih kapaciteta kako Agencije, pravosudnih institucija tako i svih drugih agencija za provedbu zakona počevši od Sudske policije i svih drugih – kazao je Vehabović.

Predsjednik Vrhovnog suda FBiH Milorad Novković istakao je da prije potpisivanja ovog sporazuma došlo do nekoliko sastanaka između Agencije i Sudske policije gdje su definisana i razrađena sva bitna i značajna pitanja kako bi došlo do potpisivanja sporazuma i kako bi se odredbe ispoštovale i na taj način omogućila efikasnija provedba oduzimanja imovine po sudskim odlukama u bilo kojem vidu, da li su te odluke trajne ili su privremene.

– Hoću da naglasim da osnivanje Federalne agencije za upravljanje nelagalno stečenom imovinom je bila potreba i da je ova Agencija kao institucija dosta mlada sa nedovoljno iskustva u odnosu na druge zemlje gdje su ove agencije zaživjele već od ranije. Ukazala se potreba da se osnuje ovakva Agencija u FBiH.

– Ovo nije nimalo jednostavan posao, dosta je složen, a on će upotpuniti izvršenje sudskih odluka. Do sada je to kada je u pitanju oduzeta imovina išlo dosta neorganizovano, dosta teško, pa u mnogim slučajevima se dešavalo da niti je oduzeta ta imovina po sudskim odlukama, a i ona koja je oduzeta sa njom nije imao ko da upravlja, a pogotovo kada je u pitanju oduzimanje imovine na određen rok – kazao je Novković.