Sporazum o saradnji Akademije nauka i umjetnosti BiH i Američkog univerziteta u BiH

Akademija nauka i umjetnosti BiH – Americki univerzitet u BiH2

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) akademik Miloš Trifković i predsjednik Američkog univerziteta u Bosni u Hercegovini (AUBiH) Denis Prcić danas su u Sarajevu potpisali “Opći sporazum o saradnji” dvije institucije.

Sporazum se između ostalog odnosi na međusobnu saradnju ANUBiH i AUBiH u domenu naučno-istraživačkog rada, uključivanja nauke u savremene aktivnosti, omogućavanja zajedničkog nastupa u promociji razvoja naučnih i fundamentalnih istraživanja u BiH.

“Akademija isto kao i Američki univerzitet u BiH nastoji da se otvori prema srodnim institucijama i prema društvu. Cilj je zajedničko rješavanje postojećih društvenih problema, razvoj nauke i prema tome razvoj visokog obrazovanja”, istakao je predsjednik ANUBiH, akademik Trifković.

Među prioritetnim oblastima u koje treba uključiti što više akademsku zajednicu, predsjednik ANUBiH je naglasio ekonomska pitanja i cijelu aktuelnu situaciju Agrokora u susjednoj Hrvatskoj, a koja se reflektira i na BiH, ali i unaprijeđenje visokog obrazovanja.

Sporazum također predviđa i povezivanje u radu, zajednički nastup u multidisciplinarnim aktuelnim stručnim i naučnim projektima, kao i zajedničko djelovanje prema nadležnim institucijama u pravcu adekvatnog tretmana razvojnih djelatnosti i ulaganja u razvoj.

“Drago nam je da je AUBiH prvi privatni univerzitet koji potpisuje sporazum sa ANUBiH. Smatramo kako je veoma važno da se uključimo u proces saradnje sa ANUBiH, u cilju pružanja zajedničkih napora na akademskom i naučnom polju za dobrobit šire zajednice”, izjavio je tim povodom predsjednik Prcić.

Američki univerzitet u Bosni i Hercegovini već 12 godina radi i provodi reforme obrazovanja fokusirane na unaprijeđenje korisnog znanja njegovih studenata i društva u cjelini. Diplome i certifikate do sada je dobilo više od 3.000 studenata, koji trenutno rade u najprestižnijim domaćim, ali i globalnim kompanijama i institucijama poput Google, Microsoft, P&G, Facebook, Evropska centralna banka, Deutsche Bank, u mnogim državnim institucijama, itd.