Novica Tripković

Sporazumom pristao na kaznu zatvora zbog silovanja dvije žrtve na području Foče

tuzilastvo-sud-bih-vstv-tuziteljstvo (4)

Sutkinja Kreho je opet pitala svjedoka da li je kriv, na šta je on odgovorio da jeste, te ga je upitala da li je upoznat s kaznom zatvora, između šest i osam godina, iz sporazuma o krivnji, na šta je on odgovorio da jeste. Dodao je da do priznanja krivnje nije došlo prijetnjom, da je zdravstveno sposoban i da je razumio sve

Odbrana Novice Tripkovića, optuženog za silovanje dvije žrtve bošnjačke nacionalnosti, zarobljene i nezakonito zatvorene na području Foče 1992. godine, postigla je sporazum s Tužilaštvom Bosne i Hercegovine o priznanju krivice, a Sud će svoju odluku saopćiti na narednom ročištu.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Minka Kreho upitala je svjedoka da li se izjašnjava krivim po potvrđenoj optužnici Tužilaštva BiH, od januara 2022. godine, na šta je on rekao da pristaje na sve, piše BIRN BiH.

“Ja idem na priznanje, a da li sam ja kriv, to je pitanje k'o ova soba”, kazao je Tripković, dodavši kako je u trenutku događaja bio udaljen 70 kilometara.

Sutkinja Kreho je opet pitala svjedoka da li je kriv, na šta je on odgovorio da jeste, te ga je upitala da li je upoznat s kaznom zatvora, između šest i osam godina, iz sporazuma o krivnji, na šta je on odgovorio da jeste. Dodao je da do priznanja krivnje nije došlo prijetnjom, da je zdravstveno sposoban i da je razumio sve.

Na današnjem ročištu, tužilac Mersudin Pružan uložio je sve dokaze Tužilaštva BiH, između ostalog zapisnike o saslušanju 21 svjedoka, od čega šest svjedoka s pseudonimom.

Pružan je uložio 224 materijalna dokaza, među kojima je deset fotografija barake u kojoj je Tripković živio, borbeni izvještaj Hercegovačkog korpusa, službene zabilješke o pronađenim leševima u rijeci Drini, od 1. jula 1992. godine, 8. jula 1992. te 16. jula iste godine, kao i spisak zarobljenih žena i djece iz Kalinovika, te obavijest o sudbini zatočenih djevojaka iz Gacka od marta 1993. godine.

Između ostalog, u materijalnim dokazima, tužilac je predočio i zapisnik o saslušanju dva svjedoka koja su u međuvremenu preminula.

Braniteljica Vesna Tupajić-Škiljević iznijela je dokaze Odbrane – presudu Suda BiH od jula 2011. te presudu Suda BiH od aprila 2016. godine. Ona je rekla kako je optuženi u zatvoru od 2010. godine, te predložila objedinjavanje jedinstvene kazne za optuženog.

Tripković je ranije osuđen u dva predmeta. Sud BiH ga je u junu 2011. osudio na osam godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih 1992. na području Foče. Kasnije je pravosnažnom presudom Suda BiH, koja je otpremljena u februaru 2017., osuđen na osam godina zatvora za zločine počinjene u augustu 1992. na području Kalinovika. Kazne su mu objedinjene 2017. godine.

Nastavak suđenja je zakazan za 24. maj, kada će Sud saopćiti svoju odluku.