Spreča poplavila poljoprivredno zemljište u Doboj-Istoku i Gračanici

spreca123
Ilustracija

Vodostaj rijeke Spreče je u porastu i na mjernom mjestu Karanovac u 7 sati iznosio je 383,60 cm, a nivo kada se preduzimaju redovne mjere odbrane od poplava je 300 cm – saopćeno je iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

U općini Doboj-Istok, prema izvještaju Općinske službe civilne zaštite, rijeka Spreča se izlila iz korita i poplavila oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta. Nema ugroženih infrastrukturnih ili stambenih objekata.

U općini Gračanica, rijeka Spreča se izlila i priobalno poplavila oko 80 ha poljoprivrednog zemljišta, dužinom od Miričine do Stjepan Polja. Zasad nema ugroženih infrastrukturnih ili stambenih objekata.

Zbog izlijevanja rijeke Spreče, u općini Kalesija, putni pravac Kalesija-Gojčin je u prekidu, radi vode ispod podvožnjaka. U funkciji je prelaz preko Prnjavora.

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7 sati bio je 198,78 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u 7 nivo je viši za 42 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 54,40 m3/s.

Vodostaj rijeka na području Zeničko-dobojskog kantona je blago porastao, ali za sada nisu zabilježena izlijevanja. Vodostaj Bosne u Zenici je normalan i iznosi 200 cm.

Usljed naglog povećanja vodostaja rijeke Usore tokom proteklog dana, kada je vodostaj iznosio 334 cm, u općini Tešanj sinoć je došlo do pada vodostaja ispod granice redovnog obavještavanja.

Jutros u 7 sati vodostaj Usore u Kaloševiću iznosio je 244 cm i imao je ponovo tendenciju rasta. I ostali vodotoci na području općine su u porastu.

S obzirom da je Federalni hidrometeorološki zavodi za danas objavio narandžasti meteo alarm za veći dio Bosne i Hercegovine, kada se očekuju intezivnije i obilnije kišne padavine od 30-50 l/m2, za očekivati je ponovni porast svih vodotoka.

Zbog toga Služba civilne zaštite upozorava stanovništvo da u ovakvim hidrološkim uslovima može doći do izlijevanja vodotoka i ugrožavanja stambenih i drugih objekata i infrastrukture na području općine Tešanj, kao i pojave novih i aktiviranja starih klizišta. U skladu s tim potrebno je provoditi sve preventivne mjere zaštite od poplava u i oko stambenih i drugih objekata, kako bi se umanjio mogući uticaj plavljenja.

Vodostaj rijeke Une u Bihaću, prema mjerenju u 7 sati, iznosio je 55 cm, a jučer 47 cm. Kritična tačka je 100 cm. U općini Sanski Most, vodostaj Sane prema mjerenju u 7 sati iznosio je 227 cm, jučer 156 cm.

Vodostaji na području Srednjobosanskog kantona su u porastu. Nema informacija o eventualnom izlijevanju rijeka iz korita.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu, vodostaj rijeka i hidroakumulacija je normalan, navodi FUCZ.