Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoza vremena

Spremite se za novi toplotni val, oglasio se i Sladić

Vrućine u Mostaru: Brojni turisti i građani osvježenje traže u Neretvi
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Za vikend je najavljen dolazak toplotnog vala čiji se početak očekuje u nedjelju. Nestabilnosti su prognozirane za subotu kada su mogući pljuskovi i grmljavina

U BiH će danas biti pretežno sunčano i toplo, uz malu oblačnost i dnevnu temperaturu vazduha od 27 do 32, na jugu do 36 stepeni.

Umjereno do pretežno oblačno vrijeme očekuje se u centralnim i istočnim područjima, gdje se sredinom dana očekuje jača oblačnost sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Ova oblačnost će se uveče premještati dalje ka sjeveroistoku, pa lokalno može biti kiše ili lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od 15 do 21 stepeni, na jugu do 24, a dnevna od 27 do 32, na jugu do 36 stepeni.

Vjetar će biti slab istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni.

Najavljen toplotni val

Za vikend je najavljen dolazak toplotnog vala čiji se početak očekuje u nedjelju. Nestabilnosti su prognozirane za subotu kada su mogući pljuskovi i grmljavina.

U Hrvatskoj je DHMZ za dane vikenda upalio crveni alarm zbog izrazito visokih temperatura. U subotu kreće toplotni val, prvo na Kvarneru i južnom Jadranu, a potom će se proširiti i na ostatak zemlje, javili su hrvatski meteorolozi.

Oglasio se i bh. meteorolog Nedim Sladić koji ima poruku za one koji planiraju ići na godišnje odmore.

“Ko planira svoj godišnji odmor u narednim danima na jonskoj, sredozemnoj, egejskoj ili jadranskoj obali, do pred kraj augusta slobodno neka računa da će ga pratiti sunce i iz dana u dan sve izraženija vrućina s toplim noćima”, poručio je.

Ko planira svoj godišnji odmor u narednimdanima na jonskoj, sredozemnoj, egejskoj ili jadranskoj obali, do pred kraj…

Posted by Nedim Sladić on Thursday, August 17, 2023

Prognoza za naredne dane

U subotu će u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini pretežno vedro, uz umjeren porast naoblake poslije podne. U jutarnjim satima na sjeveroistoku Bosne se očekuju intenzivniji pljuskovi i grmljavina. Poslije podne i dio noći, u većem dijelu zemlje, pljuskovi praćeni grmljavinom. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 21, na jugu do 24, a dnevna od 28 do 33, na jugu do 36 stepeni.

U nedjelju će u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno razvedravanje tokom dana. U Hercegovini sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 22, na jugu do 25, a dnevna od 28 do 34, na jugu zemlje do 38 stepeni.

U ponedjeljak će biti pretežno sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 23, na jugu do 26, a dnevna od 32 do 38 stepeni.