Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Granična policija BiH

Spriječeno krijumčarenje migranata u Zvorniku i Posušju

migranti
Foto: Granična policija BiH

Pripadnici Jedinice granične policije Zvornik, uz asistenciju pripadnika SIPA-e, u petak su spriječili krijumčarenje 18 državljana Afganistana u mjestu Zvornik

Pripadnici Postrojbe granične policije Gorica u četvrtak, 22. juna, spriječili su krijumčarenje trojice državljana Republike Turske i državljanina Iraka na području općine Posušje, u selu Mitri.

Krijumčarenje je otkriveno prilikom kontrole taksi vozila marke Dacia, registarskih oznaka BiH, saopćeno je iz Granične policije BiH (GPBiH).

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo “krijumčarenje ljudi”, o događaju je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH. Prema njegovoj naredbi I. Ć. ispitan je u svojstvu osumnjičenog zbog sumnje u počinjenje navedenog krivičnog djela.

Privremeno mu je oduzet mobilni telefon, a izvještaj o počinjenom krivičnom djelu bit će predan Tužilaštvu BiH. Krijumčarene osobe predane su Službi za poslove sa strancima TC Ljubuški. U toku je daljnji rad na predmetu.

Pripadnici Jedinice granične policije Zvornik, uz asistenciju pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u petak su spriječili krijumčarenje 18 državljana Afganistana u mjestu Zvornik – gradska kapija, sektor A-3.

Obavljajući redovne poslove i zadatke u nadzoru državne granice na navedenom lokalitetu, osmatranjem kritičnog dijela rijeke Drine primijećena je veća skupina migranata na čamcu koji se kretao iz smjera R. Srbije u BiH.

Brzom intervencijom policijskih službenika, osobe su stavljene pod kontrolu.

O događaju je obaviješten dežurni tužitelj Tužilaštva BiH prema čijoj naredbi se provede mjere i radnje na dokumentiranju krivičnog djela “krijumčarenje ljudi”. Rad na predmetu se nastavlja.