Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ni studenti nisu što su bili

SPUS izabrao novo rukovodstvo blisko SDA, 13 udruženja napustilo skupštinu

pravni fakultet u sarajevu

Na Izbornoj skupštini SPUS-a bivši predsjednik Merim Serdarević uputio je uvrede na vjerskoj osnovi na račun studentice Adle Mulić

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu izabrao je novo rukovodstvo na Izbornoj skupštini. Novi predsjednik je Hamza Vahid El-Din, a za zamjenika je izabran Bakir Sijerčić.

Novi predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Hamza Vahid El-Din kaže da je dio studenata napustio skupštinu prije usvajanja dnevnog reda.

“Počela su pitanja prema prethodnom sazivu, prema predsjedniku i to se odužilo. Nakon toga su ljudi napustili skupštinu. Zaista ne mogu govoriti koji je njihov razlog”, rekao je El-Din za TV1.

Izborna skupština organizovana je 24h nakon što je javljeno delegatima, što je protivno statutom i zakonom. Na Izbornoj skupštini je bilo i Udruženje studenata filozofije, koje je registrovano pred samu skupštinu, dok STAFFu, studentskoj asocijaciji Filozofskog fakulteta je bilo zabranjeno da glasaju. Sve ovo su razlozi zašto je 13 udruženja napustilo Izbornu skupštinu.

“Nakon odbijanja Predsjednika skupštine, a i Izborne komisije da prihvati legitimne delegate Filozofskog fakulteta, Pravnog fakulteta i Katoličkog bogoslovnog fakulteta, delegati ispred udruženja studenata Masinškog fakulteta, Elektrotehničkog fakulteta, Građevinskog fakulteta, Arhitektonskog fakulteta, Muzičke akademije, Likovne akademije i Akademije scenskih umjetnosti, Prirodno-matematičkog fakulteta, Fakulteta političkih nauka, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije te Fakulteta islamskih nauka su iznijeli sve nepravilnosti u samom procesu sazivanja skupštine, prekršene odredbe samog Statuta SPUS-a i Zakona o studentskom organizovanju. Rukovodstvo SPUS-a se oglušilo na sve primjedbe, te je odlučilo da Izbornu skupstinu provede do kraja”, navodi se u saopštenju Udruženja studenata Fakulteta islamskih nauka Sarajevo.

Oni su dodali da nisu mogli prisustvovati nelegalnoj skupštini.

“Mi nismo mogli prisustvovati skupštini kojoj prisustvuju fiktivna udruženja, skupštini kojoj prisutvuju delegati izabrani samovoljom pojedinih predsjednika studentskih udruženja, te smo shodno time napustili skupštinu. Novo rukovodstvo je izabrano nelegalnom većinom, definisano kvotama protivno Zakonu o studentskom organizovanju na osnovu nama nepoznatih kriterija, te samim tim oni nisu ni legitimni ni legalni predstavnici studenata Univerziteta u Sarajevu”, istakli su iz Udruženja studenata Fakulteta islamskih nauka Sarajevo.

Član Udruženja Pravnog fakulteta Belmin Zukan napustio je skupštinu jer nije mogao prisustvovati glasanju.

“Skupština Udruženja studenata prava (USP) izabere delegate za Skupštinu SPUSa, jer tako propisuje Statut SPUSa. Predsjednik USPa pošalje na Skupštinu SPUSa 3 potpuno druga delegata. Gle opet čuda li velikoga, novi delegati podržavaju Hamzu Vahida El-Dina, legalni delegati ne”, istakao je Zukan.

Na Izbornoj skupštini SPUS-a bivši predsjednik Merim Serdarević uputio je uvrede na vjerskoj osnovi na račun studentice Adle Mulić. On je rekao da ona treba da se stidi marame na glavi i da je Serdarevića zbog toga stid što je musliman.