Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sindikati zdravstva HNK

Sramota da ovim putem izražavamo svoj protest, a da nas Vlada vuče za nos

Štrajk u zdravstvu dok se ne potpiše kolektivni ugovor

Generalni štrajk 2600 zdravstvenih radnika u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, koji je počeo u četvrtak ujutro, trajat će do potpisivanja kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva, poručio je nakon protestne šetnje zdravstvenih radnika predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK-a Dalibor Vuković.

Istovremeno je kazao kako će zdravstveni radnici na protest pred zgradu Vlade dolaziti svaki dan do ispunjenja njihovog zahtjeva.

– Zdravstveni radnici poručuju Vladi da odmah pripremi, u dovoljnom broju primjeraka, kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva i da u njega unese sve naše zahtjeve te da nas pozove da ga potpišemo i da se vratimo na svoja radna mjesta – istaknuo je Vuković na pres konferenciji pred zgradom Vlade HNK-a gdje su se, uz zvuke sirena i pištaljki, te noseći transparente okupili zdravstveni radnici.

Podsjetio je kako ni nakon godinu i pol dana pokušaja Sindikat zdravstvenih radnika HNK-a i Nezavisni sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar nisu uspjeli s Vladom HNK-a potpisati kolektivni ugovor o pravima i obvezama zaposlenika i poslodavaca u oblasti zdravstva.

– Sramota da ovim putem izražavamo svoj protest, a da nas Vlada zajedno s resornim ministrom godinu i pol dana vuče za nos i pravi pravne peripetije, utvrđuje reprezentativnost i odugovlači s postupkom pregovaranja- podvukao je Vuković.

Zdravstvenim radnicima, kako je dodao, nije jasan ni zaključak Vlade kojim se tvrdi da je Vlada spremna u potpunosti izjednačiti njihova materijalna i nematerijalna prava kao što je to uneseno u Kolektivni ugovor liječnika medicine i stomatologije, tako da ne znaju ni koliko je to povećanje ni kada bi ono trebalo biti realizirano.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika u SKB-u Mostar Ivica Anić istaknuo je kako se štrajk već odrazio na pacijente.

– Mnogi pacijenti već par mjeseci čekaju svoj termin za specijalističke preglede, koji su nažalost otkazani, a zahvaljujući Vladi i resornom ministru- podvukao je Anić.

Županijska Vlada oglasila se u srijedu priopćenjem za javnost u kojem je iskazala punu spremnost za nastavkom razgovora i kao datum početka pregovora odredila 11. decembra ove godine.