Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novi pazar

Srbija i zvanično odbila pomoć BiH

Novi_Pazar_bolnica

Za sada kapaciteti zdravstvenog sistema Republike Srbije, uključujući i Opću bolnicu u Novom Pazaru, u potpunosti zadovoljavaju potrebe pacijenata

Stanje u Novom Pazaru sve je dramatičnije. I cijele porodice su zaražene koronavirusom, a nezadovoljni reakcijom vlasti u Beogradu, građani su se nadali pomoći iz Bosne i Hercegovine.

Iako je naša zemlja spremna uputiti timove medicinske pomoći u Novi Pazar, to srbijanske vlasti nisu prihvatile.

Potvrđeno je to i u odgovoru Ministarstva vanjskih poslova Srbije na notu Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine kojom je ponuđena pomoć u borbi protiv pandemije koronavirusa u Novom Pazaru.

– Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije izražava svoje poštovanje Ambasadi BiH u Republici Srbiji i ima čast da, u vezi sa notom Ambasade BiH i notom Ministarstva vanjskih poslova BiH, obavijesti da se Republika Srbija zahvaljuje na ponuđenoj pomoći nadležnih institucija BiH i istovremeno obavještava da za sada kapaciteti zdravstvenog sistema Republike Srbije, uključujući i Opću bolnicu u Novom Pazaru, u potpunosti zadovoljavaju potrebe pacijenata, što podrazumijeva dovoljnu količinu medicinske opreme i potreban broj zdravstvenih radnika – navodi se u dopisu Ministarstva vanjskih poslova Srbije.