Tužilaštvo BiH

Srbija preuzela krivično gonjenje dvojice optuženih za ratni zločin

Belgrade-Higher-Court-2021-BIRN-scaled-e1622649896698-1280×720-3

Iz Državnog suda navode da su 23. decembra 2022. godine obaviješteni da je Srbija preuzela krivično gonjenje Kotura, i to posredstvom Ministarstva pravde BiH, koje je Sudu toga dana dostavilo akt Tužilaštva za ratne zločine Srbije koji to potvrđuje

Srbijansko pravosuđe preuzelo je krivično gonjenje Milorada Kotura, optuženog za zločine počinjene na području Bosanske Krupe koji je nastanjen na području Novog Sada, te Lazara Mutlaka, koji se tereti za zločine počinjene na području Goražda, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Iz Državnog suda navode da su 23. decembra 2022. godine obaviješteni da je Srbija preuzela krivično gonjenje Kotura, i to posredstvom Ministarstva pravde BiH, koje je Sudu toga dana dostavilo akt Tužilaštva za ratne zločine Srbije koji to potvrđuje.

Za BIRN BiH iz Višeg suda u Beogradu su potvrdili da je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije preuzelo potvrđenu optužnicu Tužilaštva BiH te je 14. novembra 2022. godine dostavilo ovom sudu.

Sud BiH je prošle godine zatražio od pravosuđa u Srbiji da preuzme krivično gonjenje nad Koturom, o čemu je pisao BIRN BiH. Njemu je, podsjetili su tada iz Suda BiH, određen pritvor te je izdata naredba za raspisivanje potjernice.

Ranije je njegov predmet odvojen u odnosu na Dušana Ćulibrka, koji je pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora za učešće u ubistvima 51 civila.

Optužnica protiv Kotura i Ćulibrka potvrđena je u januaru 2021. godine, a Kotur se u novembru iste godine nije pojavio na ročištu na kojem se trebao izjasniti o krivnji, i na kojem je konstatovano da je putem međunarodne pravne pomoći dobio sudski poziv.

U optužnici se navodi da su Kotur i Ćulibrk, u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bosanska Krupa, u julu 1992. sudjelovali u odvođenju, a potom i ubistvima 44 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji su bili nezakonito zatočeni u logoru “Omarska” na području Prijedora.

“Civili su odvedeni radi navodne razmjene, da bi potom bili odvezeni na lokalitet jame ‘Lisac’, na području mjesta Donji Dubovik (opština Bosanska Krupa), gdje su ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja. Njihova tijela i posmrtni ostaci su pronađeni, ekshumirani iz jame ‘Lisac’ i identificirani 2000. godine”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Kotur je, prema istoj optužnici, početkom augusta 1992., u mjestu Donji Dubovik, učestvovao u presretanju i ubistvima sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću, a čija tijela su pronađena i ekshumirana iz jame “Lisac”.

Srbijansko pravosuđe preuzelo je krivično gonjenje i nad Lazarom Mutlakom, koji se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Goražda. Iz Višeg suda u Beogradu pojasnili su da je pokrenut krivični postupak protiv Mutlaka, te da je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije dostavilo optužnicu u decembru prošle godine.

Iz Državnog suda su BIRN-u BiH naveli da se vođenje postupka protiv Mutlaka rješenjem iz 2019. godine prenijelo na Kantonalni sud u Goraždu. Sud u Goraždu je optužnicu protiv Mutlaka i potvrdio. Iz ovog suda su ranije pojasnili BIRN-u BiH kako imaju saznanja da je Mutlak državljanin Srbije i da se nalazi u ovoj zemlji, ali da nisu raspisali međunarodnu potjernicu jer nisu ispunjeni zakonski uslovi.

Napomenuli su da su putem Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, na prijedlog Tužilaštva, u formi zamolnice podnijeli zahtjev za preuzimanje krivičnog gonjenja nadležnom organu Republike Srbije.

Tužilaštvo BiH je protiv Mutlaka podiglo optužnicu početkom 2019. godine za silovanje i seksualno zlostavljanje ženske osobe bošnjačke nacionalnosti.

“Mutlak je, kao pripadnik Štaba Teritorijalne odbrane (TO) Srpsko Goražde, 25. maja 1992. godine upotrebom sile i prijetnjom po život izvršio nad žrtvom – ženom bošnjačke nacionalnosti – silovanje i seksualno zlostavljanje, što je ostavilo teške i trajne fizičke i psihičke posljedice na žrtvu”, naveli su tada iz Tužilaštva.